• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Karar vermek ve planlama yapmak

Karar vermek ve planlama yapmak,

(gtag.js) Hayatımızın her aşamasında değişik konularda kararlar veriyor ve bunları uygulamaya başlıyoruz, acaba verdiğimiz karar doğru mu sorusunu kendimize sormakla beraber aslında asıl sorunun ben karar verme sürecinde neler yapacağımı biliyor muyum olması gerekir. Karar verme sürecinde önce konuyu belirledikten sonra o konu ve konuyu etkileyen diğer faktörler hakkında bilgi topladıktan sonra analiz yamak ve karar vermek gerekir ancak genelde özel hayatta olsun, iş hayatında olsun yeterli bilgiye sahip olmadan verilen karar doğal olarak başarıya veya mutluluğa ulaşmak için karadaki risk miktarını artırmaktadır.

Sun Tzu Felsefesiyle Stratejik Yönetim ve liderlik Eğitimi için Tıklayınız.

Aslında doğru karar verme sürecini izleyen bir insan genelde doğru karar verebilmektedir ancak kendimizi doğru karar vermeyi bilip bilmediğimiz konusunda sorguladığımızda cevabımızın hayır olduğunu göreceğiz çünkü karar verirken hangi aşamalardan geçtiğimizi dahi tam olarak tespit edemediğimizi göreceğiz. Şirketlerde çalışanların öncelikle birçok alanda eğitim almak yerine öncelikle karar verme süreci ve karar konusunda eğitilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Karar doğru ve zamanında alındığı taktirde şirket ve çalışan için doğal olarak başarı gelmektedir.

Karar verme sürercinde ilk önce sorunu veya konuyu belirlemek gerekmektedir. Karar verilecek konuyu belirledikten sonra bu konu hakkında bilgi toplamak gerekmektedir, burada karar vericinin neden ve nasıl sorularını sorarak cevap aramaya çalışması gerekmektedir, ne kadar çok soru ve o kadar çok cevapla konun değerlendirilmesi kararın doru olmasını sağlayabilecektir, bu soru ve cevap sürecinde bir çok alternatif üretmek mümkün olacaktır, Bu alternatiflerden bir tanesini seçmek aslında karar vermektir.

Karar verecek olan kişi konuyu kendi kendine anlatmaya kalkıştığında konu hakkında ne bildiğini sınamış olur eğer konuyu anlatmaya çalışırken hiçte uzun süre konuşamıyorsanız, o zaman kendinize şu soruyu sormalısınız, ben bu konu hakkında konuşamaz iken nasıl karar alır ve uygularım.

Karar verme sürecinde kişisel olarak çalışma yapmanız veya karar vermeniz gerekmemektedir bu karar verilecek konu hakkında şirket çalışmalarına görev vererek ve onların uzmanlık alanlarından istifade ederek bilgi almak ve sorulara cevap arayarak doğru karara ulaşmak bir alternatif olarak her zaman mevcuttur.
            
Stratejik Yönetim ve Rekabet istihbaratı Eğitimi için Tıklayınız

Eğer alternatif yoksa zaten kararda yoktur. Bazen konuyu zamana bırakmakta bir yöntem olarak ortaya çıkabilir bunu bir bekle gör politikası olarak değerlendirmek mümkündür ancak burada zaman faktörünü ve konuyu iyi bilmek gerekir, eğer zamana bırakılması mümkün olmayan bir konuyu zamana bırakırsanız en kötü sonuç ortaya çıkabilir verilmemiş karar en kötü karardır. Aslında özel hayatımızda iş hayatımızda hep aynı süreci izleyerek mantıki karar vermeye çalışıyoruz gerçekte insanlar bazen sezgilerini de karar verirken kullanabilirler ancak bu risk ve kişinin yetenekleri ile bağlantılı bir konudur. Kişisel olarak sezgilerin kullanılmasına karşı değilim ancak her insanında her zaman sezgilerini kullanırken başarılı olabileceğine pek inanmıyorum.
         
Buraya kadar doğru karar verme konusunu inceledik ancak doğru karar vermiş olmak bunun uygulanma şekline bağlı olarak daha sağlıklı sonuçlar ortaya koyabilecektir burada ise planlama yapma konusu ortaya çıkmaktadır yapacağınız kısa değerlendirme ile verdiğiniz kararın ne kim tarafından, nerede ne zaman ve nasıl uygulanacağının cevaplarını bir sıraya dizdikten sonra kararınız uygulamanız başarı olasılığınızı artıracaktır. Bu planlamayı işin nevi ve büyüklüğüne göre kısa ve hafızanızda yapabileceğiniz gibi yazılı olarak da yapmanız mümkün olabilir. Ancak planlama yapmadan kararınızı doğrudan uygulamaya kalkmanız koordinasyon ve zamanlama hatalarını beraberinde getirebilecektir.
         
Aslında temel de karar vermek için konuyu bilgiye dayalı olarak adım adım değerlendirebilecek sakinlik ve yeterliliğe kavuşmak için çalışmalıyız. Acele ve öfke ile karar vermeye çalışırsak şunu asla unutmayınız ki büyük bir ihtimal ile kararınız yanlış ve sonuçları üzücü olabilecektir.