• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

10 Adımda Hatalardan ders Almak


gtag.js
Hayat her zaman insanın yüzüne gülmüyor ve her istediğinizi elde edemediğiniz gibi bazen de elinizde olanları kaybediyorsunuz.
Her zaman başarılı değilsiniz bazen de mağlup oluyorsunuz. Bunlar, aslında acı ile tatlı gibi, yokluk ile varlık gibi, birbirini dengeleyen bütünün parçaları ve hayatın gerçekleridir.

Başarılı olmak, kazanmak derken yalnızca para kazanmak veya iş hayatında, kariyerle başarılı olmayı vurgulamıyorum. Başarı, kazanmak her alanda vardır, insan ilişkilerinden, belli sanat dallarında söz konusudur. Lütfen başarı, kazanç derken yalnızca para ve kariyeri düşünmeyiniz.

İlk Örnek; Kişi mutlu olmak için evleniyor, yürütemiyorlar bir süre sonra ayrılıyorlar, ayrılığın arkasından biri diğerine sallamaya, suçlamaya başlıyor, Biraz önce "YÜRÜTEMİYORLAR" kelimesini özellikle seçtim. Çünkü iki taraflı bir ilişkiden, etki ve tepkilerin var olduğu bir süreçten bahsediyoruz. Her iki tarafta kendince haklı olduğunu ifade ediyor. Kimse kendine ayna tutmak istemiyor.
 
İkinci Örnek; Genç insan işe giriyor, üç-beş yıl çalışıyor ve bir gün bir bakıyor kapının önüne konulmuş yani işten atılmış, başarısızlık ve üzüntü dolu bir süreç başlıyor.

Çevresine kovulduğunu ve işsiz olduğunu söylemek zor geliyor. Kovulan kişi şirketi ve yöneticilerini atılması ile ilgili olarak suçluyor. Kendisine haksızlık yapıldığını hak etmediğini anlatmaya başlıyor ve tutumunu aynı şekilde sürdüyor.

Üçüncü Örnek; Öğrencinin bir sebepten dolayı okulundan ilişiği kesiliyor. Okulu sevmediğinden ve okulun kendisine bir şey katmadığını anlatıyor, vurguluyor. Okulun diğer öğrencilere, kişilere ne verdiğini, eğitimin neler kazandırdığını ve hangi kapıları açabileceğini gündeme almıyor. Okul yönetimini ve eğitim sistemini suçluyor.

Yukarıda anlatılan üç örnekte ayrı ayrı nedenlerden başarısızlıklar söz konusudur. Tüm mağdurların yaklaşımında doğal insan tepkilerini, savunma mekanizmasını görüyoruz.

Hayatınızdaki insanların başarısızlıklarından sonra sergiledikleri davranış tarzlarını incelerseniz benzer olduğunu görürsünüz. Üniversite sınavını kazanmayan, iş görüşmesinde işe giremeyen kişiler genel olarak aynı tarzı benimsemektedir.


İnsanlar bilmeden veya bilerek yanlışlar yapabilir ve bunun sonucunda kayıplar ve başarısızlıklar söz konusu olabilir. Başarısızlık doğal olarak hayatta vardır ve hayatın parçasıdır. Savunmacı ve suçlayıcı yaklaşımı benimsemenin sonucunda insanın algısı ve konuştuklarının kişi için sonuçları oluşabilmektedir.

Konu üzerinde geçmişe takılarak, suçlamalar, mazeretler üreterek konuşmalar yapma hususunda şu güzel sözü hatırlamanızı ve bu sözün hayata nasıl yansıyabileceğini düşünmenizi öneririm.

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. 
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. 
Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür.
Davranışınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür.
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür.
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. 
Karakterinize dikkat edin; Kaderinize dönüşür. (M. GANDHI)

Eğer konu üzerinde insanları inandırmak için ne kadar çok konuşursanız, anlattıklarınıza ilk inanacak olan kişi sizsiniz, Düşüncelerinizin esiri olacaksınız, Sonuçta kendi doğrularına, yalanlarına, tek yanlı bakış açısına mahkûm olan hatayı yapan olacaktır. Bu çok büyük bir hatadır ve sonuçları gelecekte çok daha ağır olabilecektir.

Bu esaretin sonucu analiz ve değerlendirme yapmayacağınız için bir sonraki başarısızlığa, mağlubiyete yani açıkçası mutsuzluğa şimdiden hoş geldin diyebilirsiniz.

“Her sıkıntı, her başarısızlık, her kalp ağrısı onunla eşit ya da daha büyük bir yararın tohumunu taşır.” Napoleon Hill

Peki, başarısızlıklar hayatın parçası ise biz bunu nasıl karşılamalı ve ders çıkarmak ve yararlarını görmek için hangi adımları izlemeliyiz?

1.Yalnız, sessiz, bir odaya çekiliniz: Bu adımda sessiz sakin bir ortamda, elinize kâğıt kalem alarak oturunuz, ister müzik dinleyiniz, isterseniz, hiç ses olmasın. Yapacağınız çalışmada mutlaka notlar alarak çalışınız.

Unutmayınız! Notları en yakınız ile bile paylaşmayınız. Öz değerlendirmede çıkaracağınız sonuçları anne, kardeş, arkadaş kimle paylaşsanız günün birinde yüzünüze vurması söz konusu olabilir, Bu nedenle sizi gelecekte yargılamayacak bir kişi ile paylaşmanız uygun olur.
 
2.Cesur ve Dürüst olunuz: Bu uygulamayı yapabilmek cesaret ve dürüstlük gerektirir, her insan kendine dürüst olabilir mi, yoksa gerçeklerden kaçar mı? Sorusunun cevabını önce kendinize verebilmelisiniz.

Kendine dürüst olamayan ve sebat etmeyen, gerçekleri kendine bile söyleyemeyen sizce başarılı olur mu? Hayatta başarılı olması şansa mı bağlıdır?

Kendinize güvenmeden hiçbir analiz yapamazsınız, Genel düşünmekten kaçınınız. Sizi veya karşınızdaki insanı etkileyen olayları tek tek ve adım adım düşününüz. Yaptığınız çalışma sadece size ait olduğu için dürüst olmanız ve kendinizi sorgulayabilmeniz çok önemlidir.,

Hata veya eksikliklerinizi konu başlıkları olarak not ediniz.

Geçmişi incelemek ve sorgulamak sizin bakış açınızı geliştirecektir. Yaptığınız hataların aptalca olduğunu fark ettikçe önce kendinize kızacaksınız veya yaptığınız aptalca hatalar size komik gelmeye başlayacaktır. Kendinize neden bunları zamanında görmediğinizi sorgulamaya başlayacaksınız.


Yapacağınız çalışma bir günde veya bir saate bitmek zorunda değildir, Çünkü genellikle başarısızlığın nedenleri tek size bağlı değildir ve karmaşık sebepler vardır. Burada sizin için önemli olan kendinizin kontrol edebileceği neden ve unsurları tespit edebilmektir. 

Kişi kendi vicdanı ile karşı karşıya geldiğinde kendisine karşı dürüst olabilmektedir, eğer çıkarımları paylaşacağını düşündükçe savunma ve haklı olma isteği objektiflikten uzaklaşmaya neden olabilmektedir.

3.Hasar tespiti yapınız: Başarısızlık hayatın parçasıdır. Her mağlubiyet, yenilgi ve başarısızlık hayatımızda iki düzlemde etki yaratır, bu düzlemler ise geçmiş ve gelecektir.

Geçmiş ile ilgi kayıpları ya da hasarı üç başlık altında sınıflandırabiliriz. Bunlar maddi kayıplar, manevi kayıplar ve zaman kayıplarıdır.

Maddi kayıplar zamanla yerine konabilir, manevi kayıplar zamanla, yaşanacaklarla telafi edilebilir. Manevi kayıplar içinde sayılabilecek duygularımız, yaşananlara karşı olan doğal tepkilerimizdir.

Her zaman duygularımızı hatırlayacağız, çıkardığımız derslerle birleştirdiğimizde duygularımız gelecekte bize rehberlik edecektir.

Not ettiğiniz konuları sebep ve sonuç olarak iki başlığa ayırarak not ediniz ve bu yol ile alt başlıkları elde edeceksiniz. Konu üzerinde düşününüz ve düşüncelerinizi kısaca not ediniz.
      
Ders çıkarmadan, sadece konuşursak, yukarıda Gandi'nin dörtlüğünde olduğu gibi, algımız ve kendi inandığımız doğrular bizi yeni başarısızlıklara sürükleyecektir. Çünkü hataları tespit etmeden kendimizde düzeltme yapamayacağız.

Bu üç hasarın arasında asla yerine konamayacak olan zaman kaybıdır. Teknoloji, para, sevinç, zevk hiçbir unsur harcanan zamanı geri getiremez, telafi edilemez.

Bu üç çeşit hasardan ders çıkarmak ve elde edilen dersi gelecekte kullanmak gerekir. İngilizce dersini ülkemizde alırsanız farklı fiyat, aynı dersi İngiltere de alırsanız bedeli farklı olur.

Bu nedenle her başarısızlıktan aldığınız dersin bedeli ucuz veya çok pahalı olabilir. Yani hatanızın karşılığında ödediğiniz bedel bazen pahalı, bazen de ucuzdur.

Önemli olan ders çıkarmak ve yaşadıklarınızdan istifade ederek gelecekte aynı hataları yapmamaktır. Albert Einstein bu konuda şunu söylemektedir.

"Hata yapmayan insan yoktur, kişinin insanlıktaki derecesi, hatalarını kabul edip düzeltmek için gösterdiği gayret ve titizlikle ölçülmelidir."
yani açıkçası hatasından ders çıkarmalı ve bunları düzetmek ve aynı sonuca ulaşmamak için çalışmalıdır.

Aldığınız notlardan hasarın sebebini ve sonucun kısa ve uzun vadeli etkilerini yorumlayarak ayrı bir kağıda yazınız.

Hasar tespitinin bir boyutu ise yapılan hatanın geleceğe olan etkisidir, kişi başarısızlığın gelecekteki hayatına olması gereken muhtemel etkileri tahmin etmeye çalışır. Burada hasar tespiti yapılmalıdır. Bu aşamada gelecekte şunu yapacağım diye planlama yapmayınız.

Sürecin sonunda gelecekle ilgili yeni planlama yaparken, hasar yeni planlarda nasıl telafi edilir veya telafi edilmeden yeni kazançlar nasıl elde edilebilir sorusuna cevap verebilmek için kullanılacaktır. Bu adımda dürüst olmak ve duygusal tepkilerden, savunma mekanizmasından uzaklaşmak önem taşımaktadır.

4.Gerçeklerle Yüzleşiniz: Gerçeklerle yüzleşmek için geçmişteki olayları düşünerek sebep-sonuç ilişkisini kurmaya çalışmalısınız, dürüst olarak soru sormaya ve sorduğunuz sorulara yanıt vermeye odaklanmalısınız.

Bu adımda aldığınız notları daha anlaşılır kılmak ve sorular ile notlarınızı irdelemek gerçeğe ulaşma ve yüzleşmedir.

Temiz bir kağıt alınız ve üçüncü sayfada soru ve cevaplarınızı birleştiriniz.

Soru ve cevaplarını kısa notlar halinde yazmalısınız. İnsan beyni daima kısa yolu tercih ederek sonuca gitmeye meyillidir. Bu nedenle notlar alarak çalışmalısınız. Amacınız haklı çıkmak değil, kendi hatalarınızı tespit etmektir. Tüm faktörleri kontrol etme imkanınız yoktur, yaşadıklarınızda siz kendi payınıza düşenlerin analizi yapmalısınız.

Yaşananları olay olay, konuları adım adım değerlendirmelisiniz, Konuya analitik yaklaşmanız gerekmekle birlikte tespitleriniz ilerleyen adımlarda birleştirerek holistik yani bütüncül düşünceye ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Sorumlulukların gereğini yapmamak, ihmal etmek bir hatadır. İhmal nedeni ile yangın çıkmasında ihmali yapan nasıl sonuç için yargılanıyorsa, hattaki sorumluluklarının gereğini ihmal edenler de hatalıdır.

Boşanan eş, yaşadığı evlilikte kavga ve anlaşmazlık nedenlerini ve kendi rolünü sorgularken, okula ile ilişiği kesilen kişi sürece neden olan olayları ve sonuçlarını, işten atılan işte atılmasına neden olan olayın nedenlerini ve kendi rolünü anlamaya çalışırken hepsinin kullanacağı mekanizma ise sorularıdır.

Ø   Yaşanan olaylar dizisi neydi?
Ø   Amacım neydi, hatamın sonucu amacıma etki etti mi?
Ø   Doğru hedeflere sahip miydim?
Ø   Yol haritam ve zaman planım var mıydı?
Ø   Sorumluluğum neydi?
Ø   Neyi yapmadım?
Ø   Neyi yapmalıydım?
Ø   Neyi zamanında yapmadım?
Ø   Neyi, eksik yaptım?
Ø   Neden yapmadım?
Ø   Ne yanlış gitti?
Ø   Neden yanlış gitti?
Ø   Neyi kontrol edebilirdim?
Ø   Daha büyük olana yol açan çok sayıda küçük hatalar mıydı?
Ø   Herhangi bir hatalı varsayım var mıydı?
Ø   Doğru problemi çözmeye çalıştım mı?
Ø Daha önceden öngörü ile bu durumu engelleyebilir miydim?
Ø   Aynı durumu yaşasaydım, neyi farklı yapardım?

Burada listelediğim sorular örnektir, kişi yaşadığı olaylara göre kendi sorularını üretebilir. Soru üretmek çok önemli olmakla birlikte dürüst ve cesur cevaplar verebilmenin önemli olduğunu unutmamak gereklidir.


Gerçeklerle yüzleşme sürecinde genel yaşanan problem, kişinin kendine yeni meşguliyetler yaratması ve zamanı olmadığını, yeni önceliklerinin olduğuna kendisini inandırmasıdır.

Kişi hataları ile yüzleşeceğini söyler ve analizi yapmayı sürekli ertelemeye devam ederse; Bu kişi gerçeklerle yüzleşemeyeceği için kaybeden ve başarısız kişi olarak kalmaya devam edebilecektir. Çünkü dersleri çıkarmadığı için benzer hataları yapmaya ve kaybeden olmaya devam etmesi çok büyük olasılıktır.

5.Kök Analizi Yapınız:  Yaptığınız soru cevap çalışmasında çıkan cevaplarınızı üzerinde çalışarak problemin temel sebebi bulmak için kök neden analiz çalışmasını yapmalısınız. Bu çalışma kısa notlar alınarak yapılmalıdır.

İnsan davranışlarını duygu ve düşünceleri yönlendirmektedir. Bunlara etki eden dış faktörler algı ve anlama üzerinden size yön vermektedir. Bu çalışma ile sizi nasıl ve neden etkilediğinizi sorgulamış olacaksınız.

Olayları düşünerek ve olaylardaki kişisel hatanızı inceleyerek bir veri elde ettiniz şimdi. Elde ettiğiniz çıktılara NİÇİN (NEDEN) sorusunu yöneltiniz ve her çıktıya ve her cevaba aynı soruyu NİÇİN (NEDEN) yönelterek kendi duygu, düşünce ve davranışınızın nedenini anlamaya çalışmalısınız. Davranışlarınızın ve hatalarınızın temelindeki sebebi ve sonuçta kök nedeni bulmuş olacaksınız.

6.Hata listenizi oluşturunuz: Hatalarınız veya başarısızlık nedenlerinizi size yakın çevreniz söyleyebilir veya eleştirebilirler. 

İlk sayfada elinizde hata ve eksikleriniz vardı, bunları sebep ve sonuç olarak ikiye ayırmıştınız, ikinci sayfada uzun ve kısa vadeli sonuçlarını tahmin etmiştiniz. Üçüncü sayfada ise sorularınız ile yaptığınız çalışmayı irdelemiştiniz.

Şimdi bu çalışmalardan ana hata ve ekikliklerinizi ve bunlara bağlı alt başlıkları çıkarınz ve not ediniz.


Genelde egonuz ve öz değerlendirmeye karşı olan tutumunuz nedeni ile bunları görmezden gelebilir veya direnebilirsiniz. Başkalarının tecrübelerinden bedava faydalanmak ve bedel ödememek akıllı insanın tercihidir.


Hayatta başarılı olmak için ilk olarak kendinizi tanımalısınız, hatalarınızdan kendinizi ve eksiklerinizi öğrenmek kendini tanımanın pahalı yoludur, gerçekte en etkili yoldur. Stratejist, Sun TZU bu konuda şöyle söylemektedir.

"Düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz. Kendinizi bilip, düşmanı bilmiyorsanız, kazanacağınız her zafere karşın yenilgiyle de tanışabilirsiniz. Ne kendinizi ne de düşmanı biliyorsanız, sizin için gireceğiniz her savaşta yenilgi kaçınılmazdır."

Yaptığınız çalışmayla hatalarınızı ve kök nedenlerini bulmuş oldunuz. Hatalarımızı öğrenmek bize sorumluluk almayı öğretecektir. Bu sonuçları incelemek ve toplu bir liste hazırlamak sürecin en zor aşamalarından biridir.

Kişi hatalarının sorumluğunu kabule ve değişmeye hazır değilse çalışmadan bir çıktı elde edilemez. Eğer hatalarınızı kabule hazırsanız bir liste haline getiriniz ve önceki yazdığınız notları çöpe atabilirsiniz.

Bu liste size gelecekte sorumluluğu kabul yönünde gelişme göstermenizde katkı sağlayacaktır. Hataları tespit etmek size bunları ortadan kaldırma ve kendinizi geliştirme yönünde motivasyon sağlayacaktır.

7.Plan yapınız: Hatalarınızı ve bunların sebeplerini bulduğunuzda kendinizi suçlamanız ve kendi kendine dövünmek, ahlamak, ah ben bunu nasıl yapmışım demek size bir kazanç sağlamayacaktır.

Geçmişle yaşamayınız veya geçmişe takılmayınız. Bu aşamada aynı hatayı tekrar yapmamak için neler yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz.

Amacınız kişisel gelişiminize katkıda bulunmaktır, kişisel olarak geliştiğinizde her konuda daha az hata yapma ihtimaliniz oluşacaktır.

Yaptığınız kök analizin sonucunda duygu, düşüncenizin nelerden etkilendiğini, planlama yapmadığınızı, zaman tahsisi yapmadığınızı, zamanı yanlış harcadığınızı, odaklanmadığınızı, sebat göstermediğinizi, yapılan plana uymadığınıza benzer birçok nedeni ortadan kaldırmak için plan yapmanız söz konusu olabilir. Bu alanlara odaklanarak çalışma yapmanız gerekecektir.

Bu aşamada yapılan plan gelecekteki yeni yol haritanız ve gelecekte ne yapacağınızın planlaması değildir. Bu yapılan plan zayıf yönünüzü ortadan kaldıracak tedbirleri sağlayacak konuların ve sistematiğin belirlenerek çalışmaların yapılmasıdır.

Gelecekte daha iyi sonuçlar alabilmek, başarılı olabilmek için yinelenen alışkanlıkları kazanmak için büyük resme bakmalı ve enerjinizi, zamanınızı, dikkat seviyenizi, algınızı, hedef seçim yöntemlerinizi, başarı ölçeklerinizi veya benzer konularda daha fazla çalışmalısınız. Kendinizi kontrol edebilecek gelişimi sağlayacak şekilde çalışmalısınız.
 
8.İlerlemenizi kontrol edin ve gelişiminizi inceleyiniz: Yaptığınız planlamada amacınız aynı hatayı bir defa tekrarlamamak yerine, edindiğiniz dersten çıkarımı sürekli uygulayacak pratiği kazanmaktır. Plan yap-Kontrol et ve Ölçümle yasası sürekli devrede olmalıdır. Yaptığınız hatanın doğasını ve geri bildirimlerinizden geldiğiniz seviyeyi kontrol ederek, ölçerek çalışmalarınıza devam etmelisiniz.

Geçmiş hatalarını tekrar etmenizi başarıyla önleyen bir program bulmadan önce, öğrenmenizi pratiğe dökmenin çeşitli yollarını denemeniz gerekebilir. Plan Yap-Kontrol Et-Yasası döngüsü, en etkili çözümlerin kesin olarak belirlenmesi için mükemmel bir araçtır.

Yaptığınız çalışmada tespit ettiğiniz hatanın sebeplerini içselleştirdiğinizde oto kontrol sisteminiz devrede olacak ve size hata yaptığınızı veya hedeften uzaklaştığınızı hatırlatacaktır.

Hatanızı öğrenmek ve ondan ders almak olumlu bir tavır olmakla birlikte, bu konuyu takıntı haline getirmek ve davranışlarınızda, tepkilerinizde bunu dışarı sezdirmeniz sizi ele verir ve toplum içinde yanlış değerlendirilirsiniz. Çok hızlı şekilde alışkanlıklarınızın değişeceğini düşünmeyiniz, değişim her zaman sebat, sabır ve motivasyona ihtiyaç duyar. Israrlı ve istikrarlı çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

9.Kişisel itibarınıza etkileri: Ufak hatada olsa büyük bir hatada olsa sizin kişisel itibarınıza etkileri olacaktır, ufak hatalar birikim yaparak, iş yerinizde hakkınızda olumsuz bir algı oluşmasına neden olurken, hatalarınızı ortadan kaldırdıkça bu algı olumluya dönüşebilecektir. Aslında küçük hatalar birleşerek büyük sonuçlara yol açarlar ufak hatalarımızın bize zaman içinde ağır bedelleri olabilir.

Çoğu kez, hataları tekrarlamamıza neden olanlar inanç ya da davranış kalıplarıdır. Analizlerimizde bunları teşhis ederiz, kendimize tekrar tekrar söylediklerimiz, düşüncelerimiz ufak hatalarımızın sonuçları bizi başarısız, kaybeden veya sorumluluklarını yapmayan kişi yapmıştır. Bunları düzelttikçe ve ilerleme hayatımızın diğer alanlarının daha iyiye doğru değiştiğini görebiliriz.

Büyük başarısızlıklar sizin itibarınızı olumsuz etkilemesi, insanların sizi kaybeden (Loser) diye nitelemeleri bir olasılıktır.

Her kayıptan çıkarılacak olumlu ders ve bunların hayat geçirilmesi ile kayıpların, kazanç olarak geri dönmesi, elde edilen tecrübenin her alanda kendini göstermesi mümkündür. Olumlu sonuçların itibara etkisi doğal olarak olumludur.

Bedeli ağır olan derslerden yararlanarak daha büyük yararlar sağlamak mümkündür. Yaptığınız hataları değiştiremezsiniz ancak bunların sonuçlarını nasıl düzelteceğinize karar verebilirsiniz.

10.Analizde başarılı olmanın Sonuçları: Hataların her birini teke tek tespit ettiğimizde resmin bütününü görürüz, büyük hatalar genelde küçük hatalarla başlar ve kişisel olarak genelde kendimizi tanımıyoruz. Bu analiz sürecinde etkili ve kilit sorular ile kendinizi tanımakta ve zayıf yönler analizi yapmaktasınız.

Zayıf yönlerinizi tanıdıkça ve bunları ortadan kaldırdıkça hayatın her aşamasında daha başarılı olacaksınız. Evliliğinde başarısız olan bir kişinin kendi hatalarını öğrenmesi ve bunu düzeltilmesi ile gelecekteki ilişkilerine olumlu yansıyacaktır.

Genelde eğitimlerde insanlara hayattaki amaçlarının ne olduğunu sorduğumda kişiler "Mutlu olmak cevabını veriyorlar" aslında mutlu olmak bir amaç değil bir sonuçtur. Yaptığınız eylemlerinin, davranışlarınızın, sözlü ve sözsüz iletişiminizin sonucunda mutlu veya mutsuz olursunuz.

Eğer ilişkilerinizde hatalarınızı düzeltmez iseniz hem kendiniz hem de karşınızdaki kişiyi mutsuz edeceksiniz demektir. Eğer insanları kıran, üzen hataları tekrar etmez iseniz sonuçta mutlu olacaksınız demektir.

Burada okuldan ilişiği kesilen kişi kendi hatalarını hedef ve amaç sorgulamasını yapmadan hayatını sürdürdüğünde başarının kapsını çalmasını beklemeye devam edecek, çalmadıkça mutsuz olacaktır.

Eylemlerinizden sonra insanlardan özür dilemeniz veya pişmanlık duymanız güzel bir davranış olabilir. Hatalarınızdan ders almadıkça hayatınız boyunca çok özür dilemek zorunda kalabilirsiniz, asıl gerekli olan özür dilemeyecek veya üzülmeyecek şekilde yol haritasına ve uygulamasına sahip olmaktır.

1994 yılında, tek çocuklu bir anne olarak Edinburgh'a taşınan ve işsiz olduğu için işsizlik maaşıyla geçinen J. K. Rowling, 1995 yılında boşandı ve bu süreçte yüksek lisansını yaptı. İlk kitabı olan Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın yayınlanmasından sadece sadece üç yıl önce bebeğini beslemeyi zar zor başarabiliyordu.

Alışverişe çıktığında bir bilgisayarı satın alacak veya 90 bin kelimeden oluşan ilk romanının fotokopi maliyetini bile karşılayamayacak kadar fakirdi, bu yüzden romanını yayıncılara göndermek için suretlerini el yazısı ile yazmak zorunda kalmıştı ve defalarca yayıncılar tarafından reddedilmişti. Yıllar içinde J. K. Rowling'in yazdığı Harry Potter serisi, tüm dünyada 400 milyon kopya satarak edebiyat tarihine geçti. Çok büyük başarıya ulaştı.

Bu kadının hayatında boşanma, maddi güçlükler, ret edilme, her adımda yeniden mücadele etmek var, yazımızın girişindeki verdiğimiz örneklerdeki hayat derlerine uyum göstermekte. Bu başarılı bir insan örneğine baktığınızda kendi hayatınızla kısmen benzerlik görmeniz mümkündür. Şunu unutmayınız ki J. K. Rowling'in hayatında hatalar ve öğrenme süreci devam ediyor.

Hatalarınızdan kendinizi tanıyacak ve yolunuza devam edeceksiniz, hayatta başarısız olanlar mağlubiyetten sonra ayağa kalkmayan ve mücadele etmeyenlerdir.

Bu konuda Napoleon demiştir ki; "Herhangi bir insanın hayatına başarı girmeden geçici yenilgilerle ve başarısızlıklarla karşılaşması kaçınılmazdır. Bir insan başarısızlıkla karşılaştığında yapılacak en mantıklı ve kolay şey vazgeçmektir. İnsanların çoğunun tam olarak yaptığı budur."

Aslında kariyer koçlarının, yaşam koçlarının yaptığı analiz süreci buna benzerlik göstermektedir. Profesyonel olarak size koçluk ya da mentorluk yapmaktadırlar, destek alan kişiler olarak aldığınız destek sürecinde koçluk ya da mentorluk metodunu tercih edebilirsiniz. Diğer seçenek olarak kendi başınıza hayatınızın her alanında analiz adımlarını uygulayarak fayda, yarar elde edebilirsiniz.

Edindiğimiz derslerden kendimizi geliştiririz, tüm dış faktörleri kontrol edemez ve değiştiremeyiz.

Sorularınız olursa  lütfen mesaj atınız, gelecek eğitimlerde Birlikte olmak dileğimle;

Beğendiğiniz yazıları dostlarınızla paylaşınız.


Saygılarımla
Fikret GÜZELLER
 
Kaynaklar:
https://www.wanderlustworker.com
https://notbu.com