• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Lider/Yönetici Sesindeki Güven ve Otorite

(gtag.js) Lider/Yönetici Sesindeki Güven ve Otorite

Liderlikte sizi ne başarıya ulaştırır, konusu 150 yıldır farklı başlıklar altında incelenmektedir. Lider/yönetici olarak verdiğiniz kararı konuşarak ifade ettiğiniz de kullandığınız güçlü ve özgüvenli ses ile çalışanlarınızı kararınızın uygulanmasına yönlendirmektesiniz. Bu durumda sesin etkin kullanımı otoritenin ve kişisel güvenin dışa yansıtımıdır.

Yetki sesi ve güven sesi birbirinden farklıdır fakat birbiri yerine günlük hayatta kullanılmaktadır. Yetki sesi, liderin/yöneticinin konuştuğunda karşısındakinin kendisine itaat etmesi isteğini ifade eder. Güven sesi ise yetkiniz olmadığı ancak bilginiz, sosyal statünüz, paranız veya bilginiz gibi nedenler ile saygı duyulmasını beklediğinizi ifade eder.

Lider sesini kullanırken dikkati çekecek, güven oluşturacak ve saygıyı zorlayacak biçimde konuşmalıdır, konuşurken liderin/yöneticinin sesinde güç olması ve kişinin varlığını ortaya koyabilmelidir.

Hangi amaç ve hangi kitle ile konuşursanız, konuşun mesajınızı kitlenin beklentileri ile kendi hedeflerinizi birleştirecek şekilde mesajları paketlemeli ve ikna edici biçimde konuşabilmelisiniz. Bununla birlikte ikna etme yöntemi bazen bilgi aktarma, bazen korkutma bazen de sesinizdeki güvenin veya otoritenin varlığı ile olabilir.

İnsan duygu ve düşüncelerini, vücudunda bulunan ses öğelerini kullanarak sese çevirir ve karşısındakine söz dizimi şeklinde anlatır. Başkalarına önderlik etmek için veya iş gereği kişileri yönetmek istediğinizde sesinizi kullanarak sözleri peşe peşe dizerek mesajınızı aktarmanız yeterli değildir.

Unutmayınız ki sesiniz, yalnızca kelime anlamını taşımaz, duygu halinizi, hissettiklerinizi, özgüveninizi karşıya taşır. Bunun için konuşmanızda lider/yönetici olarak dikkat edeceğiniz hususlar vardır.

Lider sesinin kullanımında ilk adım; Diyaframdan nefes alarak, konuşma esansında ihtiyaç duyacağınız havayı ciğerlerinizde depolamaktır, unutmayınız ki, hava aynı zamanda yaşamak ve hareketlerinizi desteklemek için gereklidir. Sesiniz bir cümlenin sonunda düşüyor ve belirsizleşiyorsa bu söylediklerinize güvenmiyormuş olarak mesaj taşıyacaktır. Çözüm nefes almayı öğrenmektir.

Soluk alma konuşmanın hızını ve duygusunu kesmeyecek yerlerde yapılabilmelidir, doğru yerde nefes almayı ve bunu konuşmanın akışı içinde yapabilmelisiniz. Bu nedenle aldığınız nefes ile ne kadar süre konuşabildiğinizi ve başarılı olup olmadığınızı bilmelisiniz.

Türkçeyi doğru telaffuz edebilmek önemlidir. Bununla birlikte doğru telaffuz kendiniz olmaktan vazgeçeceğiniz anlamına gelmemelidir. Denizli ağzı ile günlük yaşamda konuşursanız, aynı arkadaşlarınızla birden farklı bir telaffuz şekli ile konuştuğunuzda samimiyet duygunuzu kayıp edebilirsiniz. Siz kendiniz olmalısınız.

Sesin ritmi karşıya duyguyu taşır, çok hızlı ritim panik havası taşırken çok yavaş bir tarz ise sıkıcı ve ruhsuz bir atmosferi yansıtabilir. Tonlama ise çok önemli bir kullanım biçimidir, sesi zaman zaman yükseltip bazen alçaltırken, önemli yerleri ve duyguyu bir ezgi içinde karşıya aktarmış olursunuz. Vurgulamada ise kelime, cümlelerin bazı yerlerinde kullanılan telaffuz farkıdır. Lider sesinin kullanımında önemli bir yer tutar. Tonlama, vurgu ve sesin ritmi lider sesinin kullanımında iç içe geçmiştir.

Tüm bunların karşımı ile konuşurken size asıl güç kazandıracak olan durmanın bazen de sessizliğin gücünün kullanımıdır.

Otorite ile konuşurken, tüm kelimelerinizin biraz daha fazla vurgulanması gerekir. Ancak duraklamadan bir önceki kelimenin sonundaki kelime daha kuvvetli vurgulanmalı ve konuşma hızı biraz düşmelidir.

Eğitimlerim de kendi lider sesini kayıttan dinleyenler, ses kullanma biçimlerini dinleyip değerlendirdiklerinde seslerinin kullanımını beğenmemektedir. Bu konuda önerdiğim iki ayrı uygulamayı yapabilirsiniz.

Kadın yöneticiler ile lider sesi çalışmalarında yaygın olarak yapılan hata, otorite için konuşma hızının artması, sesin yükseltilmesi, bazen bağırmaya yakın bir tona ulaşılması söz konusu olabilmektedir.

1.Normal bir günde doğal konuşma biçiminiz ile çalışanlarınız ile konuşunuz ve bunu kayıt edip daha sonra dinleyiniz.


2.Evde Yönetici sesinin kullanımı için evde uygulamam yapınız eşinize ya da çocuğunuza istediğiniz bir şeyi yapmalarını söyleyiniz. Bunu cep telefonunuza kayıt ediniz ve daha sonra dinleyiniz. Size bu şekilde söylense siz yapar mıydınız? Sizce ne eksik?


3.Kesinlikle kendi konuşmanızı ve liderlikteki etkisini çok başarılı biçimde değerlendirebilirsiniz. İç sesiniz size doğruyu söyleyecektir.


4.Kişisel Değerlendirmelerinizin sonucunu öğrenmekten mutlu olurum.

Lider/yönetici konuşma esnasında dinleyicilerden gelen beden dili, yüz mimiklerinden elde ettiği örtük mesajların değerlendirilmesi sonucunda mesajın aktarılmasında kullandığı ses tonu, konuşma hızı, vurgularını değiştirebilecektir.

Lider sesi kullanımında yalnızca zihninizde mesajları oluşturup aktarmıyorsunuz aynı zamanda gelen tepkilere göre tutumunuzu ve mesajınızı şekillendiriyorsunuz. Doğal olarak kendi beden dilinizi mesajlarınızı güçlendirecek şekilde kullanıyorsunuz. Konuşan aldığı verilere göre konuşma içeriğinde ve sesin kullanım biçimlerinde değişiklik yapabilmelidir.

Etkili sunumda evrensel ilkeler ve uygulamaları kitabımda sunum, hitabet ve otoritenin gösterilmesi kavram ve uygulamalarını üzerinde özellikle vurguladım. Hitabette ve sunumda sesin kullanımında güven duygusunun öne çıkarılması önem kazanırken, liderlikte ise otorite ve güven duygusunun aktarılması söz konusu olmaktadır.

Sorularınız ve eğitim/yönetici koçluğu talepleriniz için lütfen irtibat kurunuz.

Beğendiğiniz yazıları dostlarınızla paylaşınız.

Saygılarımla

Fikret GÜZELLER
fikretguzeller@gmail.com