• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Kazım Karabekir Paşa ve S-400'ler

(gtag.js) Gazete köşe yazılarında S-400'lerin ABD ile olan ilişkilerde yarattığı olumsuz durumunun ortadan kaldırılması için çeşitli çözüm önerilerinin ortada olduğunu okuyunca Kazım Karabekir Paşa ve Silah Arkadaşlarının vatan sevgisini ve kararlarını bu kapsamda yaptıklarını hatırladım.

 
Mondros Mütarekesi;

I inci Dünya savaşından sonra imzalanan Mondros mütarekesindeki 5 ve 20 inci maddeleri dikkati çekmektedir. Beşinci maddede "Sınırların korunması ve iç güvenliğin sağlanması için gerekli görülecek askeri kuvvetten başkası hemen terhis edilecek. (İşbu askeri kuvvetin sayısı durumu İtilaf Devletleri tarafından Osmanlı Devleti ile görüşüldükten sonra kararlaştırılacaktır.)". Yirminci maddede ise "Terhis edilecek ordunun teçhizat, silah, cephane ve savaş malzemesine ilişkin verilen talimata uygun olarak hareket edilecekti.

Mondros mütarekesinin temel amaçlarından biri Osmanlı'nın olası saldırı durumlarında savunmasız kalması ve ülkenin işgalinin kolaylaştırılmasıdır.

Kazım Karabekir ve Silahların Teslimi;   
   
Erzurum'da işgal Kuvvetlerinin temsilcisi olarak bulunan Yarbay Rawlison, Mondros hükümlerine göre Kazım Karabekir Paşadan top kamalarının, Makineli tüfek ve tüfek mekanizmalarının teslimini talep etmiştir. Karabekir Paşa vermemek için epeyce oyaladıktan sonra İstanbul Hükümetinden gelen teslim edin emri üzerine top kamalarının, mekanizmalarının ve sivil halkın silahlarının toplanarak teslimi emrini verir.

Silahların Geri Alınması;
           
Öte yandan İstanbul'un emrini yerine getirirken kendi subaylarına sivil yerli halk kıyafeti giydirerek verdiklerini geri almayı planlamıştır. Yarbay Rawlison tarafından teslim alınan silah ve kamalar tren ile sevk edilmiştir. Trenin Taşkesen istasyonunda yolu atlı sivil giyimli subaylarca kesilmiş ve teçhizatın teslimi istenmiştir. Tren'deki İngiliz ve Türk muhafızlar tepelerde yaklaşık 300-400 atlıyı görünce direnmemiş ve teslim etmişlerdir.

Karabekir paşa 26 Temmuz 1919 tarihinde İstanbul'a çektiği telgrafta trenin önünün bilinmeyen kişilerce kesildiği ve teçhizatın dağlara taşındığını rapor etmiş ve teçhizatın akıbeti hakkında bilgi sahibi olunmadığını, vagon başındaki İngilizlere zarar verilmediğini rapor etmiştir.

Mondros ve S-400 Konusundaki Benzerlik;

Mondros mütarekesinde ülke işgal atında iken dahi gelecekte ülkeyi savunmasız bırakacak olan hükümlere karşı o günkü yöneticiler dik konuşmamış, dik durmuşlardır.

Kaldı ki; o günün hükümleri ile İstanbul Hükümetinin emirlerine uymamanın muhtemel cezası idamdır. Vatanı sevenler hükümlerini bilerek bu yola düşmüşlerdir.

Mondros mütarekesindeki silahların tesliminde ülkeyi savunmasız bırakmak hedeflenirken S-400'lerin kullanılmasına karşı çıkmak ve kullanımının engellemenin aynı amacı güttüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

O günü ve bugün yaşananları hatırlarken önce yüreğim daraldı, sonra nefesimin kesildiğini ve gözlerimden yaşların süzüldüğünü fark ettim ve şöyle düşündüm.

Taşkesen istasyonunda Treni durduran Nişancı Alay Komutanı Binbaşı Emin yattığı yerden kafasını kaldırarak bugüne bakarak nerede "Milli Egemenlik ve Milli İrade" diye sormaktadır.

İnancımıza göre ölü kabul etmediğimiz Şehitlerimiz, düne ve bugüne bakmakta ve Nerede "Tam Bağımsızlık" demektedir?

Gençliğimiz ise Mondros mütarekesinin ve günümüz şartlarını karşılaştırarak "Türk Ordusunu konumunu ve milli şuur anlayışını" değerlendirmektedir.

Hangi siyasi görüşten olur iseniz olun, Genç Kızlarımız, Delikanlılarımız "Milli İrade, Milli Egemenlik, Tam Bağımsızlık ve Türk ordusuna" sahip çıkmak siyaset üstü bir konudur.

Bu yazıyı okuduktan sonra Atatürk'ün Gençliğe hitabını okuyunuz ve her satırını günümüzle karşılaştırınız.

Mehmet Akif'in beyitlerini hatırlayınız, umutsuzluğa kapılmayınız.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,

"Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar?

Kazım Karabekir Paşanın geri aldığı top kamaları, silah mekanizmaları ve silahlar Kurtuluş savaşının kazanılmasına katkı sağlamıştır. Silahların geri alınmasında gönüllü görev alan tüm Subay, Er ve Erbaşlarımızı saygı ile anıyorum. Ruhları Şad olsun.

Lütfen yazıyı paylaşarak, milli bilince katkıda bulununuz.

Saygılarımla

Fikret GÜZELLER