• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Yalan, İmaj ve Lider

(gtag.js)
Siyasi liderin imajının oluşturmasının temel amaçları beğenilme, onaylanma, lidere saygı duyulması, güvenilmesi, fikir ve ideolojinin yüzü olabilmesi ve ülkeyi yönetebileceğine olan inancın oluşturulması olarak tanımlayabiliriz.
 
Siyasi lider, partisinin ve kendisinin siyasi geleceği ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve beklentileri yönünde kitleleri etkilemek için çaba gösterir. Siyasi lider karşısındaki kitleye dolaylı veya açık biçimde nasıl bir insan olduğuna dair ipuçları veya mesajlar vererek kitleleri etkilemeye çalışır. Bu etkilemekteki amacı kitleleri beklentisi yönünde yönlendirmek ve istediği yönde karar vermelerini sağlamaktır.

Kitleleri etkilemek için verilen mesajların bilişsel ve duygusal içerikleri, hedef kitleleri, nerede, nasıl, ne zaman ve kullanım sıklığının planlanmalıdır. Bu kapsamda mesajların kitle ile bağ kuracak biçimde beklenti, bedel kavramı, korku, güç, menfaat, inanç, değer ve liderin kişisel özelliklerinin kullanımı dikkate alınmalıdır.

Siyasi liderlerin kitlelere verdiği mesajlar ile bir sosyal kimlik oluşturulmaktadır. Siyasi liderlerin sosyal kimlik oluşturma süreci imajın inşasıdır ve rastgele akışa bırakılamaz ve bir plan içinde inşa edilmelidir.

Bu inşa sürecinde, mevcut liderin sahip olduğu kişisel özelliklerin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesi önemli yer tutar.

Seçmen kitlesinin beklentileri, toplumun kültürel yapısı, seçmen kitlesinin eğitim düzeyi, seçmen kitlesinin dini inanç ve toplumsal değerlere verdiği önem, ülkenin mevcut ekonomik ve sosyal durumu imaj inşasında dikkate alınacak hususlardır.

Rakip lider ile mevcut liderin liderlik özelliklerinin karşılaştırılması ile tehdit ve fırsatların nasıl kullanılacağı ortaya konurken aynı zamanda güçlü ve zayıf yönlerin nasıl kullanılacağına dair öngörüler oluşturulabilir.

Aslında siyasi liderin imaj oluşturma süreci bir tiyatro oyuncusunun sahnede rolünü oynamasına benzetilebilir. Biran durun ve düşünün, bildiğiniz siyasi liderler hakkında gerçekte ne biliyorsunuz? Aklınıza sadece sahnede söyledikleri veya size sunulanlar mı geliyor?

Aklınıza sadece sahnede söyledikleri geliyor ise o zaman siz gerçekte liderinizi tanımıyorsunuz. Bu durumda önünüzde üç olasılık var ilk olarak size sunulanı olduğu gibi algılıyorsunuz ikinci olarak siz kendi beklentilerinize uyan taraflarını kabul ediyorsunuz veya üçüncü olarak size sunulan lideri, hayal ettiğiniz lider ile örtüştürüyorsunuz. Üç olasılıkta da gerçeği görmüyorsunuz demektir. Bu durumda liderin imajını inşa edenler başarılı demektir.

Gerçek hayatta kişilerin imaj oluşturmak veya istediği algıyı yaratabilmek için yalana başvurduğunu veya biraz abartma yaptığını hepimiz biliyoruz. Mal satmaya çalışan birini veya yeni bir kızla tanışmış olan genç bir beyin ilk randevuda ortaya koyduğu rol performansını hatırlayınız. Bu süreçte yalan, bilginin işine gelen kısmının kullanımı veya abartma vardır. Liderin imajının oluşturulma sürecinde yalanın yer almadığını söylemek yalan olur.

Lider aslında izlenim oluşturma sürecini diğer bir deyişle iletişim sürecini yöneterek kitleleri etkilemektedir. Siyasi lider kitlelerde izlenim oluşturma sürecinde üç temel başlık altındaki hususları kontrol altında tutarak veya mesajlarını bu başlıklar altındaki esaslara göre hazırlamakta ve sunmaktadır.

Bu mesajlar aslında lider olarak kabul edilmek için etkin olan liderlik özellikleridir. "Siyasette gönüllerin fethi kitabımda bu başlıklar kişisel özellikler ve izlenim özellikleri ve zekâ ile ilgili özellikler olarak belirlenmişti. Bu başlıklar altında sadece sözel mesajlar değil, hitabet, ses tonu, giyim, tutum, davranış, sinergoloji, beden dili gibi unsurlar liderin imajının oluşumunda etken unsurlar olmakla birlikle mizansen kapsamında liderin ortaya koyduğu davranışlar, hasta ziyaretleri, çocuk sevmesi, pazara gitmesi unsurlar lideri halkın kendisi ile eşleştirmesi ve kendinden görmesi için uygulanacak yöntemlerdir.

Siyasette yalnızca kendi imajınızı oluşturmayacak ve aynı zamanda rakibinizin imajına zarar vermeniz, siyasi partinizin kazanması için oldukça önemlidir. Liderin olumlu imajını olumsuza ve lidere olan duyguları negatife çevirmeden bilişsel mesajlar ile seçmeni ikna etmeniz mümkün değildir.

Liderinizin imajını oluştururken ve rakip liderin imajını yıkarken duygulara hitap etmeniz gereklidir. Lider sadece tiyatro sahnesinde rolünü oynarken sadece rol yapmayacak ayını zamanda seçmenlerin tepkilerini ve değerlendirmelerini dikkate alacaktır. Bu süreçte rakiplerin mesajlarını ve lider olarak ortaya koydukları performansları değerlendirmek ve buna göre yeniden planlamalar yapmak gereklidir.

Siyasi lider, arzu edilen lider kimliğini oluşturma, topluluk içinde yer alma, toplum ile uyumlu olma, toplumun bir parçası olma, bireyler ile eşit veya onlardan biri olduğu duygusunu hissettirme, lider güvenirliğini oluşturma,  ülkeyi yönetebileceğine olan inancı, rakibinden daha başarılı olduğu algısını oluşturma, seçmen için var olma ve onlara hizmet edeceğine olan mesajlar stratejik iletişim sürecinin içinde yer almaktadır.

Gelişmelere göre liderin ekibi stratejik iletişimi planlama, sürdürme, geri bildirim alma ve yeniden yapılandırmak durumunda kalır. Liderin seçmenle olan iletişimi aslında sahnede aldığı rolün parçalarıdır ve stratejik iletişim unsurlarını oluşturur.

Stratejik iletişimin sadece saldırgan tarzda uygulanması ve inisiyatifin elde tutması yeterli değildir. İletişimin bütünlüğünün, liderin mesaj ve kişiliğinin savunulması veya korunması için planlamalar yapılmalıdır. Saldırı ve savunma imaj planlamasının parçaları olmalıdır.

Lider başkaları ile olan bu etkileşim süreçlerinde kendilerine veya imajlarına zarar gelecek bir tepki, tutum veya davranışa maruz kalmamak veya saldırıya uğramamak için farklı taktikler uygularlar.

CHP Genel başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU'nun Ankara/Çubuk ilçesinde uğradığı saldırı aslında liderlik imajının oluşturulma sürecini olumsuz etkileyen ve stratejik iletişimin planlama dışına taşınmasına bir örnek olarak ele alınabilir.

İYİ parti genel Başkanı Meral AKŞENER'in evinde yapılan saldırı gerçekte liderlik imajının oluşturulmasının önüne geçmek için atılmış bir adım olarak görülebilir.

O günlerdeki medyanın öne çıkan haber başlıklarına bakıldığında saldırı sonrası gündemin hızlı değiştiği böylece inisiyatifin el değiştirdiği yorumu yapılabilir. Saldırı sonrası yapılan açıklamalara bakıldığında saldırıya uğramış, mağdur ve adalet bekleyen lider görüntüsünün seçmen algısında oluşması için haber akışının ve sunumlarının çerçevelendiği düşünülebilir.

Bu tip saldırıların ve haber sunum biçimlerinin güçlü lider algısının yerleşmesini geciktirdiği veya engellediği yorumuyla birlikte saldırıların da liderlik imajının oluşturulma sürecini olumsuz etkilediği değerlendirilebilir.

Siyasi liderlerin seçim süreçlerinde çok iyi korunmaları ve sadece belli, belirli insanlar ile bir araya gelmelerinin sağlanması aslında liderlik imajının hasar almasını engelleyecek bir koruma çemberi olarak görülebilir. Unutulmamadır ki, lidere yapılacak bir sözlü saldırı veya yumurta atılması liderin imajını veya imajın pekiştirilmesini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle koruma ve korunma son derece önemlidir. Koruma planı bir anlamda sahnede kimlerin olacağının belirlenmesidir.

Her birey kişisel imajını oluştururken biraz abartma veya yalana başvurabilmektedir. Bu durumun sonucunda yalan ile inşa edilen imaj, bu imajdan etkilenen dar çevredeki insanları ve bu imajı oluşturan ve kullanan kişiyi mağdur eder. Lider imajının oluşturulmasında kuvvetli yönlerin öne çıkarılması, zayıf yönlerin saklanması, fırsatların kullanılması ve tehditlerden kaçınmak belli bir noktaya kadar kabul edilebilir.

Bilinçli olarak hazırlanmış olan yalanlar ve yalan serileri ile inşa edilen imaj kullanılarak lider olmayan siyasi kimliğin lider olarak topluma sunulmasının sonuçları bireye göre çok daha olumsuz neticelere yol açar. Bu yazımda yalanı veya yalanın kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Yalnızca yaşadığımız gerçekleri ortaya koymaya çalışıyorum.

Yalanlarla inşa edilen lider örnekleri tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Liderlik imajının oluşturulmasında medya, televizyon ve sosyal medya gerçekten etkin biçimde rol almaktadır.

Makyajlı ve gerçek olmayan liderler doğaldır ki gerçek lider performansını ortaya koyamamaktadır. Gerçek lider olmadığından karar ve eylemleri ile tüm ülke ve millete büyük bedeller ödemesine yol açacak sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Bu yazıyı okuduktan sonra sizlere iki sorum var;

1.Bize lider diye sunulan kişiler, gerçekten lider midir?

2.Bize sunulan liderin boyası, makyajı sizce nasıl dökülür ve gerçek yüzü görünür?
 
Saygılarımla
Fikret GÜZELLER