• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Ağzı olan strateji diyor!

(gtag.js) "Strateji" kelimesi, günümüzde dünyada ve ülkemizde, iş hayatında, şirketlerde, sporda, gazetelerde, televizyonlarda, politikacılar tarafından son derece yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aslında kelimeyi çok kullananlar mantıklı, akla yatkın görülmesini, kabul edilmesini istedikleri fikirlerini paketlemek veya pazarlamak için strateji kelimesini parlatma unsuru olarak kullanmaktadırlar.

Bu kullanımlardan bazılarına baktığımızda, mağaza yöneticileri raflara ürün yerleştirme stratejileri belirliyor,  futbol takım teknik direktörleri oyun stratejisi oluşturuyor. Strateji kelimesinin şirketlerde yanlış kullanım biçimine baktığımızda, hedef, amaç, strateji gibi kavramların karıştırıldığı görülmektedir. Küresel bir şirket olmak, bir strateji değil, bir amaçtır. Bu ifadenizi yıllara, pazarlara göre bölerek söylemek ise, hedefleri ifade etmektir.
Geçen akşam seyrettiğim televizyonda bir yemek yarışmasında takımları oluştururken herkesin ağzında bir strateji kelimesi, dönüp duruyordu. Konuşmacıya kelimenin tanımını ve neden kullandığınızı yazar mısınız? Daha sonra bu cümleyi dinleyenlere ne anladığınızı not eder misiniz?  derseniz.  O takımda olanların birbiri ile hemfikir olacağını sanmıyorum.

Tanımında ve kullanım amacında hemfikir olmayanların kurdukları cümledeki strateji kelimesinin ne anlama geldiği veya o cümleden her birinin ne anladığı konusunda farklılıkların olduğu çok açıktır.

Aslında konuşma esnasında strateji kelimesi bir ambalaj ya da hediye paketini çekici kılmak için kullanılmasına benzer bir yaklaşımla kendi fikrini öne çıkarmak veya fikrinin satışını kolaylaştırmak veya kendini akıllı göstermek için kullanılmaktadır.

Strateji kelimesi ile ifade edilen fikre kim karşı çıkar ki? Fikir stratejik oldu mu? Fikir ve fikir sahibi önemli hale gelmekte, doğal olarak bu yanlış algı kelimenin daha fazla yanlış kullanılmasına neden olmaktadır.

Kelimenin anlamını ve kullanımını bilmeyen tipler taklit ederek öğrendikleri kelimeler ile sürekli mikrofonlara konuşuyorlar, sonuç olarak kitlelerde zihin bulanıklığı oluşturuyorlar.

Yanlış kullanım o kadar yaygındır ki, bunu bireyler, strateji üstatlarının, özel şirketler, siyaset mekanizması içinde yer alanların strateji kelimesini bazen yanlış kullandıklarını bazı soruları kullanarak çok kolay tespit edebilirsiniz.

Strateji kelimesini kullananlar gerçekten bu kelimenin ne anlama geldiğini bilmeden kullanıyorlar diye düşünüyorum.

Strateji ne değildir? Diye bakarsak;

*  Strateji hedef listesi değildir.
*  Strateji amaç listesi değildir.
*  Strateji taktik değildir.
*  Strateji plan değildir.
*  Strateji proje değildir.

Strateji kelimesi amaç, hedef, politika, plan, doktrin, program, süreç, yöntem, kural veya taktik kelimelerinin yerine kullanılabilmektedir. Bununla birlikte kullananların cümle içinde kullanım biçiminden strateji kelimesinin taktik, plan kelimelerinin yerine çok sık kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Kısaca seviye ve kullanım yerine bakmaksızın ağzı olan herkes strateji kelimesini kullanıyor.

Strateji kavramının eski Yunan’dan geçen bir kavram olduğu yaygın bir kanı niteliğindedir. "Strateji" kelimesi “kaynakların etkin kullanımı yoluyla düşmanların yok edilmesi planı” anlamına gelen Yunanca stratego kavramından gelmektedir. Strateji, kelime anlamı itibariyle “sevk etme, yöneltme, gönderme, götürme ve gütme” demektir.

Bir strateji, mevcut sorunun tespitini ve çözümünü içerir. Strateji hedeflerinize ulaşmanız için kararlarınızda size rehber olacak ilke ve esaslardır. Hedefleri belirlemek ve o hedeflere ulaşmanızı sağlayacak olan yoldur. Strateji, amaç ve hedeflere ulaşmak için yol ve yöntemlerin planlanması, kaynakların, yöntemlerin ve hesaplanmış risklerin uyumlu hale getirilmesidir.

Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; "Güç, zaman ve yerdir." Napoleon’un bu üç önemli unsuru bir "kullanma sanatı" olarak belirlediğini belirtmektedir. Bu üç unsurun etkin kullanım kombinasyonları ile başarı elde edilir. Güç unsuru içinde insan kaynağı, makine ve teçhizat, finans, üretim kapasitesi gibi unsurlar sayılabilir.

Strateji kelimesinin anlamını ve kullanım biçimini bilen biri sorular ile yanlış kullanımı tespit edebilir. Strateji kelimesi ile akıllı görünmeyi hedefleyen, fikrini güzel paketlediğini düşünen kişi topluluk içinde yanlış kullanımı sonucu mahcup olabilir. Mahcubiyet biraz daha ileri boyuta taşınırsa kişinin kariyerine zarar verebilir.

Strateji kelimesini duyan kişi önce kendisine daha sonra strateji kelimesini kullanan kişiye şu soruları yöneltebilir.

1.Stratejinizi nasıl belirlediniz?
2.Kaç strateji seçtiniz ve seçtiğiniz stratejilerin arasından hangi nedenle ile bu stratejiyi seçtiniz.
3.Stratejinizin amaç ve hedefleri nelerdir?
4.Stratejiniz bu ise taktiklerinizi söyler misiniz?
5.Güç, zaman ve yer konusunda planlamanız nedir? Yol ve yöntemleriniz sizi hedef ve amaçlarınıza nasıl ulaştıracak?
6.Stratejinizin riski var mıdır? Riskler için ne tedbir düşünüyorsunuz?

Sorularına büyük bir olasılıkla cevap alamayacaksınız. Çünkü bir strateji çalıştayı, toplantısı yapılmamıştır. Strateji belirlemek için bir teknik kullanılmamıştır. Konuşan o kelimeyi aklına geldiği için kendini ve fikrini pazarlamak için kullanmıştır.

Politika, iş hayatında stratejinin ne olduğunu ve ne olmadığını anlamak önemlidir. Başarılı olmak için strateji kelimesinin anlamını ve ne olup olmadığını öğrenmek ve stratejik planlamayı kullanabilmek günümüzde önem kazanmıştır.

Strateji kelimesinin anlamı ve kullanım şekli bilinmeden, yalnızca güzel ve afili kelime olarak kullanımıyla başarı elde edilemez.

Yöneticilere, dinleyicilere tavsiyem strateji kelimesini duyduğunuzda soruları hemen kendinize fırsat bulursanız karşınızdaki kişiye sorunuz. Tespit etmek, teşhisin ilk adımıdır. Tespitleriniz ile ağzı olup boş konuşanları tanımlayabilirsiniz.

Stratejiyi söyleyenin entel gözükeceği afili kelime listesinden çıkarmamız yararımızadır.

Saygılarımla
Fikret GÜZELLER

"Siyasette Gönüllerin Fethi" kitabımın ilk 250 kişiye hediye kampanyasına ulaşmak için;

İnstagram kampanyası tıklayınız

Linkedin kampanyası tıklayınız