• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Sun Tzu; Rusya, Ukrayna Savaşının Maliyeti

 (gtag.js) Mevcut durumu anlamak için öncelikle hangi hallerde kimin kazanıp kaybedeceğine bakmalıyız.

Rusya'nın amacı Savaşmadan kazanmaktı. Rusya Savaşmadan Kazanma, yani boyun eğdirme politikasında başarılı olamadığı için askeri harekâta başladı. Bugün savaşı uzatmadan Ukrayna'yı anlaşmaya zorlamaktadır.

ABD'de "Savaşmadan kazanmak" politikasına sıkı sıkıya sarılmış durumdadır. Rusya Ukrayna'ya askeri operasyon yapmayıp, Ukrayna NATO'ya üyelik yolunda adım atabilseydi kazanan ABD olacaktı.

Rusya'nın operasyona başlaması ABD'nin "Savaşmadan Kazanma" politikasını değiştirmemiştir ve ABD politikasını sürdürmektedir.

İlk seçenek "Savaşmadan Kazanma" Rusya veya ABD'nin istediklerini savaşmadan elde etmesiydi. Bu olasılık savaşın başlaması ile bu olasılık değerlendirme dışı kalmıştır.

İkinci Seçenek savaşın kısa sürmesi, üçüncü seçenek ise savaşın uzun sürmesinin sonuçlarıdır.
Dünyadaki en eski askeri strateji kitabının yazarı Sun Tzu bize Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa dair cevapları veriyor.

Sun Tzu der ki; " Savaş başladığında, zafer gecikecek olursa savaşçılarınızın silahları körleşmeye, savaşma şevkleri kırılmaya başlar. Özellikle bir ana hedefi kuşattığınızda, gücünüzün hızla azalmaya başladığını görürsünüz."

Savaş uzun sürdüğünde Rusya askeri, ekonomik açıdan yıpranacak ve bunun sonucunda Rus halkının Putin iktidarına desteği azalacaktır. Sun Tzu'nun belirttiği gibi şehirlerin kuşatılması ve savaşın uzaması ile Rusya'nın kayıpları ve zafer kazanmanın maliyetini artacaktır.

ABD ve batı bloğu kendi askerlerini savaşmaya göndermeyecek fakat para ile farklı din ve milliyette savaşçıları, teröristleri Ukrayna'ya göndererek Rusya'yı daha fazla asker ve silahla bölgede çatışmayı yoğunlaştırmasını sağlayacak politikaları sürdürecektir. ABD ve Müttefikleri Suriye'deki yapıya benzer bir ortamı oluşturmayı hedefleyecektir.

Savaşın uzaması sivil kayıpların artması, insani yardım ihtiyacının oluşması ile Batının Sivil toplum örgütleri ve istihbaratçıları Ukrayna topraklarına yerleşerek savaşı hızlandırmayı ve Ukrayna'nın yeni dünya yapılanmasında savaşın sürdürüleceği bir platform olmasını hedefleyeceklerdir.

Sun Tzu Der ki; "Ülkenizin sefer imkânları kısıtlı ise, devletin zaferle sağlayabileceği olanaklar çekilen sıkıntıya değmeyecektir."

Süren 15 günlük savaş göstermektedir ki, Ukrayna devletinin bu savaşı sürdürecek imkânları kısıtlıdır, savaşın uzun sürmesi ile kazanması bir ihtimal olarak kabul edilse dahi ödenen bedele değip değmeyeceği tartışılmalıdır.

Toprak kaybı, ekonomik, insani, askeri ve psikolojik açıdan en büyük kaybı yaşayan taraf olacaktır. Uzun süren savaşta en büyük maliyeti ödeyecek Ukrayna'dır.

Sun Tzu der ki ; "Uzatmalı savaştan kazançla çıkmış bir ülke görülmemiştir."

Çinli strateji Üstadının vurguladığı gibi, uzun süren savaşta savaşın Rusya için maliyeti artacak, Ukrayna en büyük kaybeden olurken, ABD savaşmadan kazanan taraf olacaktır.

Savaşı uzun sürmesi Türkiye'nin ve Avrupa birliği ülkelerinin aleyhine olacaktır.

Savaş kısa sürer ve Rusya, Ukrayna anlaşırsa Kaybeden ABD ve Ukrayna olacaktır.

Ukrayna savaşın kısa veya uzun sürmesi durumunda kaybeden taraf olacaktır. Ancak kayıpların ve savaşın maliyeti değişecektir.

ABD Savaşın maliyetini Ukrayna, Rusya ve bölge ülkelerine yıkarak "Savaşmadan Kazanan" olmak istemektedir."

Sun Tzu der ki; Şu çok iyi bilinmeli iki, ordu komutanı halkının kaderini, ülkesinin barış ya da tehlike içinde yaşamasını elinde tutan kişidir.

Devletin yöneticileri kibir, başkalarının boş vaat ve gelecek öngörülerine, algı yönetim tekniklerinin etkisinde kalmadan doğru karar verebilmelidir.

Tarihte yüzlerce savaş sonucunda anlaşmalar yapılmış, kazanan ve kaybedenleri tarih yazmıştır. II' inci dünya savaşında olduğu gibi savaşı uzun sürdürmek sadece yıkım ve insanların ölmesine yol açmıştır.

Putin ve Zelenski ülke ve halklarının çıkarlarını korumak için Sun Tzu'nun ilkelerine bakarak davranmalı ve ABD'nin tek kazanan olacağı bu savaşı sürdürmemelidir.

Sun Tzu der ki; "Savaşı kazançla kapatmanın yolunu bulacak kişi savaşın vereceği zararları en iyi bilen kişidir."

ABD'nin savaşmadan kazanma politikasının kırılma noktası Rusya ve Ukrayna'nın anlaşmasıdır. Bu kırılma ABD'nin "Savaşmadan kazanma" politikasının kırılma noktası olacaktır bunun sonucunda Rusya'nın Kuşatılma politikası geçici süre ile duraklatılmış olacaktır. Bunun neticesinde ABD'nin Suriye ve Akdeniz politikalarında Ülkemizin lehine değişiklikler söz konusu olabilecektir.

Barış için İki ülke karşılıklı tavizler vererek en kısa sürede anlaşmalıdır.

Sürgünde Hükümet kurmak için Ülkeden ayrılmayı planlamak veya ayrılmak, ülkeyi savaşa, kaosa terk etmek demektir.

"Liderlerin amacı yaşamak değil yaşatmak olmalıdır."

"Ukrayna'nın Kadın, Çocuk ve bebekleri Batı'nın çıkarları için ölmemelidir."

Saygılarımla

Fikret GÜZELLER