• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Savaşın Maliyeti ve Siyasi Bedeli; Ukrayna-Rusya Savaşı

(gtag.js)
 Her savaşın askeri hedefleri ve askeri hedeflere ulaşılması ile elde edilecek askeri ve siyasi sonuçları söz konusudur.

Liderlerin verdikleri kararlar savaşın savaşan uluslara maliyetini belirlemektedir. Sun Tzu; Rusya, Ukrayna Savaşının Maliyeti yazımda savaşın maliyet boyutlarını ele almıştım. Bu maliyetin az veya çok olmasını neden olan liderlerin kararları etkilemektedir.

Hayatımızda verdiğimiz her kararın bedelini öderiz, Doğal olarak askeri harekâta, savaşa ve barışa karar veren liderlerin bedel ödemesi kaçınılmaz bir sonuçtur.

Kibirli lider, kendine değer veren ve kendi değerini diğer insanların üzerinde gören, başkalarına karşı üstünlük duygusuna sahip ve bu duygusunu karar ve davranışlarına taşıyan kişidir.

Tarihteki yaşanmış olaylardan; lider ve karar ilintisi üzerinden Ukrayna-Rusya savaşı için sorular çıkaracağım.

Kendi Sınırlarını Bilmemek;

Kibirli lider, kendi sınırlarını bilmez kendisine aşırı güvenir ve her konuda karar alabileceğine inanır. Uzmanlık alanı olmayan konularda dahi kararlar alarak uygulanmasını ister.

Amerikan iç savaşında Gettysburg Muharebesinde Tümgeneral Daniel Sickles'in birliğine Gettysburg’un hemen güneyinde yer alan ve savaş meydanına hâkim mezarlık tepesini alması emri verilmiştir. Fakat General Sicles bu emri uygulamak yerine birliklerini düzlük alanda toplamayı tercih etmiştir. Bu kararının sonucu olarak birliği imha edilmiştir. General Sicles'in her alanda karar alabileceğine olan inancı ve kendine aşırı güveni, sınırlarını bilmemesinin sonucu mağlubiyete ve insanların ölümüne neden olmuştur. Bu karar Amerikan iç savaşının dönüm noktasıdır.

Sayın Zelenski kendi sınırlarını bilmekte midir?

Sayın Putin'in kendine aşırı güveninin sonuçları ne olabilir?

Kişisel Çıkar ve Beklentileri Öndedir;

Kibirli lider için kişisel çıkar ve kişisel duygularının tatmini onun için önde gelir. Kişisel gündemlerini, kurumsal hedeflerini ortak iyiliğin önüne koyarlar. Demokratik ülkelerde seçimlerden hemen sonra savaşa girme eğilimi artarken, seçim yaklaştıkça savaşa girme eğiliminin azaldığı görülmektedir. Burada siyasi liderler savaşın tekrar seçilmelerine engel olacağı düşüncesi ile savaşın zamanını siyasi çıkarlarına uygun olarak belirlemektedir.

Sayın Zelensky konuşmaları, cesareti ve izlediği Rusya'ya meydan okuyucu politikaları neticesinde Dünyada, Yahudi kökenli bir kahraman olarak görülüyor. Komedyenlik ile sahne ışıklarına alışkın olan Sayın Zelensky sahnede aldığı alkışların benzer etkisini oluşturan Batı medyasının etkisinde midir?

Sayın Putin Bu savaştan zaferle çıkarsa, önümüzdeki seçimlerde hangi sonucu elde edecektir? Seçimin sonucunda savaşın maliyetinin çok veya az olması nasıl etki oluşturacaktır?

İstişare ve Ortak Akıl Devre Dışı Kalır;

Kibirli lider, kendi bilgisi ile her konuda karar vereceğine inandığından, işin uzmanlarının tavsiye, telkin ve yönlendirmelerine kulaklarını kapatır ve bildiğini yapmaya devam eder. Dalkavuklara daha fazla itibar eder. Doğruyu söylemeye devam edenleri ise görevden alır.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Avusturya seferine çıktıktan sonra savaş divanı kurarak, diğer paşalar ile harekâtın devamında Viyana veya Győr-Moson-Sopron şehrinin üzerine seferin sürdürülmesi konusunda istişare etmiştir. Toplantıda, bu sene Győr-Moson-Sopron alındıktan sonra gelecek sene, daha iyi hazırlanılarak Viyana'nın üzerine gidilmesi fikri genel kabul görmüştür. İstişare neticesinde Merzifonlu Kara Mustafa Paşa kararında ısrar ederek Viyana üzerine gidilmesine karar vermiştir. İşte ortak aklın sonucuna uyulmaması ile başlayan yanlış kararlar zinciri Viyana'da Osmanlı ordusunun yenilmesine ve Osmanlı'nın Fetih döneminin sona ermesine neden olmuştur.

Sayın Zelenski kendi ülkesinin yetkin insanları yerine ABD ve Batılı danışmanları mı dinlemektedir?

Sayın Putin, Askeri operasyon sahasındaki danışmanlarının sesine kulak vermekte midir?

Denir ki, "Söz ağızda doğar, kulakta ölür."


Burada ki temel soru, mesajların liderlerin kulağına ulaşması duyma mı veya dinleme midir?

Yetkinlik ve Güç sarhoşluğunun etkisi;

Liderlerin çevresindeki dalkavukların ve liderin narsist tarafının etkisi, oturduğu koltuğun gücünün etkisi ile kişi gerçeklerden kopuk kararlar verir. Gücün etkisi ile kendinden uzaklaşmaya ve içmeden gücün etkisi ile mantıksız kararlar verilmesine "güç sarhoşluğu" diyoruz.

II. dünya savasının başlamasından itibaren Alman ordusunun başarılarından, Avrupa’nın pek çok bölgesinde egemenlik kurmasından dolayı Hitler’in gözü dönmüş ve güç sarhoşluğunun etkisinde kalmıştı. Geniş toprakları, petrol yatakları ve Rusya rejimine karşı beslediği olumsuz duyguların etkisi ile Rusya’yı tamamıyla işgal etmeyi kafasına koymasının sonucu olarak Rusya'ya harekât düzenlemek istedi. Alman ordusunun deneyimli generalleri Rusya'nın coğrafi yapısı, lojistik ihtiyaçların artacağı, halkın direnç göstereceği ve kış koşullarının muharebenin uzun sürmesi durumunda Almanya'nın aleyhine olacağı konularında düşüncelerini anlattılar. Hitler Generallerin fikirlerine değer vermeden harekâtın başlamasına karar verdi. Bu kararın sonucunda milyonlarca insan öldü ve tüm Avrupa'nın sınırları değişti.

Ukrayna Rusya savaşında sahadaki çatışmaların durması ve barışa adım atılması öncelikle askeri bir karardır. Savaşın durmasının sonuçları ise siyasidir. Putin ve Zelenski için barış kararı elde edilen ve kaybedilen askeri hedefler ve askeri, sivil kayıplar ile ilgilidir.

Sayın Zelenski devlet yönetiminde ve Askeri kararlar almakta yetkin midir? Güç sarhoşluğu belirtileri göstermekte midir?

Sayın Putin, güç sarhoşluğu belirtileri göstermekte midir? Askeri kararlar vermekte yetkin midir?

Doğru ve Zamanında Karar Verilmesi;

Kibirli lider, doğru zamanda karar almaktan kaçınabilir ve zamanında alınmayan karar, savaşta birliklerin imhasına ve savaşın kaybedilmesine veya zamanında barış anlaşması yapılmaması savaşın maliyetinin artmasına neden olur.

Avrupa'nın tarihini etkileyen Watorloo savaşında Arthur Wellesley'i birliklerinin merkezi açık duruma gelmişti. Napolyon elinde kalan son kartını oynayarak, O güne dek hiç yenilmemiş ve hiç kaçmamış yedi tabur imparatorluk muhafızlarını savaşa sürer. Bu karar tam zamanında verilmiş bir karardır. Muhafızların muharebeye girmesi orduya yeni bir canlılık getirir. Bombardımandan ve tüfek ateşinden bitap düşmüş olan İngiliz muhafızları geriye doğru çekilirler. Ancak İngiliz Komutan Wellington tehlikeyi daha muhafızlar yürümeye başlarken görmüştür. Eli silah tutan herkesi askeri zirvenin hemen arkasına silah doldurtup yere yatırır. Yaşlı muhafızlar merkezi kırdık sanarak yokuşu tırmanıp tepesine geldiklerine İngilizler ayağa kalkarak çok yoğun bir yaylım ateşiyle ilk beş sırayı düşürürler. İşte İki komutanda doğru zamanda karar vermişlerdir fakat arazide doğru konumda bulunan ve koordine ile hareket eden birlikler üstünlük sağlayarak, Fransızların yenilmesini sağlamışlardır. Savaşta Fransa'nın yenilmesi ile günümüzde Fransa'nın süper güç olmasını engellendiği yorumunu yapabiliriz.

Ukrayna-Rusya savaşının kısa veya uzun sürmesi, yağılacak barış anlaşmasında, her iki liderin karar alma zamanın uyumuna bağlıdır.

Her iki lider kazanç ve kayıplar ile gelecekte ödenecek bedelleri dikkate alarak barışa adım atacaklardır.

Sayın Zelenski ve Sayın Putin doğru zamanı belirleyecek tecrübe ve bilgeliğe sahip midir?

Sizce hangi lider kibirlidir?

Yazıda ele alınan tarihsel olaylarda karar sahiplerinin ödediklere bedellere gelince;

Tümgeneral Daniel Sickles savaş alanında hayatını kaybetmiştir.

Hitler İntihar etmiştir.

Napolyon sürgüne gönderilmiştir.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edilmiştir.

Aslında devam eden savaşta sebep olunan ve yaşanılan gerçeklikler Sayın Zelenski ve Putin'in kararlarının sonucudur. Doğal olarak verdikleri siyasi ve askeri kararların bedelleri olacaktır. Bunların neler olacağını tahmin edersek;

Savaşa katılımın, siyasi liderlerin görevde kalmalarında etkisi var mıdır? Sorusuna baktığımızda, Tarih boyunca Uluslarını savaşa sokan ve mağlup olan liderlerin, siyasi gücü elde tutmalarını tehdit eden iç siyasi tehlikeye maruz kaldıkları bir gerçekliktir.

Savaşa girmenin ekonomik, psikolojik ve toprak kayıpları, kaybeden ülkelerde otoriterliği artırma eğilimine neden olurken, Demokratik toplum yapısının bir sonucu olarak kesin yenilgi sonucunda liderlerin pozisyonlarını kaybettiklerinde yargılanabildikleri bir dönemi yaşamaktayız.

Savaş kısa veya uzun sürmesi durumunda Sayın Zelenski siyasi bir bedel ödeyecektir. Bu bedel savaşın maliyetine göre değişiklik gösterecektir. Ülkesinde yargılanma, siyaseten seçimi kaybetmek veya yurt dışında yaşama seçenekleri gelecekte kendini gösterebilecektir.

Sayın Putin ise kısa sürede zafer elde ettiği taktirde daha az siyasi kayıpla karışılacaktır. Bununla birlikte iç muhalefetin artması ve gizli protestoların başladığı bir döneme girilecektir. Ülkedeki çalkantının azaltılması ve ekonomik zorlukların üstesinden gelebilmek için Rusya'da yönetimde otoriterliğin artması söz konusu olabilecektir. Batı dünyasında bazı örgütlerin Rus halkının hoşnutsuzluğunu öne çıkaracak algı yönetimi operasyonları yapacağı tezi ileri sürülebilir.

Rus siyasi lideri ve halkı ve Ukrayna'ya göre daha az bedel ödeyecektir.

Sağduyu ve Barış diyorum.

Saygılarımla
 
Fikret GÜZELLER

Kaynak;
http://leadershipnature.com/articles/managing-self/the-ladder-of-arrogance-part-3-of-3/
https://listelist.com/waterloo-savasi/
https://tr.wikipedia.org/ Merzifonlu Kara Mustafa Paşa