• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Mimikler doğuştan mı gelir yoksa taklit edilerek mi öğrenilir?

(gtag.js) Mimikler doğuştan mı gelir yoksa taklit edilerek mi öğrenilir?

           

Eğitimlere katılanlara sorduğumda bazıları mimikleri bebeklerin taklit ederek öğrendiğini bir kısmı ise mimiklerin doğuştan geldiğini söylemektedir. Bilimsel olarak görme engelliler üzerinde yapılan bir çalışma ile mimiklerin genetik olarak aileden geldiği tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle gülümseme, korku, endişe ve benzeri duyguların yüzümüze yansıması akrabalarımızla benzerlik taşımaktadır.

Beden Dili Eğitimi için Tıklayınız.

Mimikler beden dilinin bir parçasıdır, mimikler 1/15 ila 1/25 saniyede yüzümüzde belirmekte ve kaybolmaktadır. Makro ve mikro işaretler okunarak karşıdaki kişinin tepkisini veya duygusal durumun dışa vuruşunu tahmin etmek mümkündür.

Mimikleri iyi okuyan satış personelinin performansında artış olduğu rakamlar ile ortaya konmuştur. Bununla birlikte yalnızca mimiklerden hareketle karar vermek yanıltıcı olabilir. Bu nedenle bütün bedensel tepki ve işaretleri görmeye ve anlamaya çalışarak daha doğru tahminde bulunabiliriz.

İletişimde sözsüz iletişimin oranı %93 tür, yani insanlar sözlere sadece %7 oranında önem vermektedir. Sosyal ve iş hayatında; Satış personeli, Tedarikçiler, Yöneticiler ve diğer çalışanların bedenleri ile mesaj verdiklerini hem de karşıdan gelen mesajları çözümlediklerini bildiğimize göre; çalışanlar sosyal becerilerini başarılı olmak için geliştirmek zorundadırlar.         
 

Sosyal becerileri geliştirmek farkındalık ile başlamaktadır. Kişi nerede olduğunu ve hangi alanlarda gelişime ihtiyacı olduğunu analiz ederek, bu alanlara gelişim için odaklanmalıdır.

Duygusal farkındalık sahibi olan çalışanlar verilen mesajları doğru olarak algılama, değerlendirme ve bunun sonucunda verdikleri bedensel ve sözlü tepkileri kontrol etme becerilerini geliştirebilmektedirler.Bu gelişim çalışmasını üç aşamaya bölmekte fayda vardır.

1. Fark etmek ve anlamak;
2. Vücut dilini geliştirmek ve güçlendirmek;
3. Çıkarımda bulunmak ve Kullanmaktır.

Sosyal ortamlarda bulunan herkes çekici, etkili, karizmatik olmak istemektedir. Yıllarca yönetici olarak çalıştığım için tecrübeme dayanarak, bunun için beden dilinin son derece önemli olduğunu söyleyebilirim.

Sözsüz İletişim ve Liderlik Eğitimi için Tıklayınız.

İyi bir yönetici kişisel gelişim açısından özel olarak çaba sarf etmeli gerekiyorsa profesyonel yardım almalıdır. Bu hem kişisel hem de çalışanlarının gelişimi için olabilir. Bu bir eğitime katılmak olabileceği gibi yönetici koçundan destek almak da olabilir.
Yönetici ve çalışanlar için Sözsüz iletişimde önemli bazı hususları sayarsak;
    1. Beden dilini görmek, anlamak; Karşıdaki insanın verdiği mikro ve makro mesajları anlayabilmek.

    2. Duruş: Kişisel enerjisini ve otoritesini doğru olarak dışa yansıtmak

    3. Mekansal farkındalık; Bulunduğu ortamda bedenini nasıl ve nerede göstereceğine karar vermek

    4. Dinlemeyi bilmek; Hem duyguları hem de söylenenleri aynı anda dinleyebilmek

    5. Empati yapabilmek; karşıdaki kişinin duygularını anlayabilmek ve paylaşabilmek.

    6. Duygu ve düşünceleri yansıtmak; Düşüncelerin beden dili ve sözle ifadesinde  uyumunun sağlanmak

    7. Stres Kontrolü: Baskı ve stres altında tepki dışa verilen duygusal ve bedensel tepkilerin kontrolünün sağlamak ve stres altında odaklamayı artırmak ve korumak.

    8. Temas ve Dokunma; Elin kullanımı, jestler ve güven verme çalışmalarını yapmak.

    9. Gülümsemeyi Bilmek: Gülümsemenin gücünü bilmek ve bazen anahtar olarak kullanmak.

    10. Göz teması ve bakışların kullanımı: Bakışın ve gözlerin önemini anlamak ve etkin kullanmak

    11. Ses tonunun ve sesin kullanımı: Bazen ufak bir bakışla veya ses tonumuzdaki hafif bir değişimle veya konuşmadaki vurgu ile otoriteyi göstermek mümkün olduğuna göre, bedenin sinyallerini anlamak ve kullanarak geliştirmek

    12. Mesajı yorumlamak ve Kullanmak; Alınan mesajı doğru yorumladığına emin olduktan sonra kullanmak.

    13. Kıyafet seçimi ve renklerin önemi; insanlar kıyafetleri ile karşılanıp düşünceleri ile uğurlandığından bu husus önem kazanmaktadır.

 Etkin İletişim ve Beden dili Eğitimi


İnsan ilişkileri günümüz iş hayatında son derece önem kazandığından sosyal becerilerin geliştirilmesi için özel çaba sarf etmek gerekmektedir. Bu gelişimin hem kişisel hem de şirket hedeflerine ulaşmada olumlu katkı sağlayacağı açıktır.