• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

SCAMPER Tekniği, İnovasyon ve Rekabet İstihbaratı

(gtag.js) Geçen hafta İnovasyon ve rekabet istihbaratını kaleme almıştım, bu hafta ise geçen haftaki konuyu uygulama alanına taşıyarak, SCAMPER tekniğini tanıtırken, inovasyon ve rekabet istihbaratına değinmektir. Bu yazıyı yazmaktaki amaçlarımı sayarsam,
  • SCAMPER tekniğini basit şekilde ele alırken, tekniğin resimli örnekler ile kolay anlaşılmasını sağlamak,

  • SCAMPER tekniğinin soru üretme ve sorulara cevap bulmaya dayalı olduğunu vurgulamak,

  • Rekabet istihbaratına şirketlerde ihtiyaç  olduğunu vurgularken, İnovasyonla bağıntısının daha net anlaşılmasını sağlamak,

  • SCAMPER tekniğinin ihtiyaç duyacağı cevapların rekabet istihbaratı ile karşılanacağının anlaşılmasını sağlamak

  • Sorulan sorulara alttaki tabloda örnekler verirken, bunlara cevap bulmanın ne kadar önemli olduğunu ve yaratıcılığın cevaplarda saklı olduğunun vurgulamaktır.


Bob Eberle tarafından geliştirilen “SCAMPER” Problem Çözme Tekniği, alternatif düşünme yolları sunan, yaratıcı düşüncenin oluşturulması için kullanılan bir tekniktir.

 “Scamper” kelimesi, tekniği oluşturan İngilizce karşılıklarının ilk harflerinden oluşuyor. İyi bir lider ve yönetici olmak için ne gereklidir sorusunun cevabı burada karşımıza çıkmaktadır. Hayatımızın her aşamasında soru üretme ve soru sorma becerisi karşımıza çıkacaktır. İyi soru üretmeden ve sormadan;

  • Problem teşhis konusunda başarılı olamayacağınız için iyi bir yönetici olmazsınız.

  • Problemi teşhis edemeyen , çözüm üretemeyecektir. Sonuçta yönetici olsanız da başarılı olma olasılığınız düşer

  • Problemi bir şekilde teşhis etseniz bile karar verme sürecinde en iyi kararı vermek yani seçenekler arasından en uygun olanı seçme konusu soru sorma  becerisine dayanacağı için en iyi kararı verme şansınız düşecektir.

  • İnovasyon yapabilme beceriniz de soru üretme ve soru sorma konusuna bağımlıdır. Eğer soru sorarak, yeniliğe giden yolu açamıyorsanız statükocu bir yönetici olursunuz.

  • Soru soramayan yönetici rekabet konusunu ve şirketinin durumu , zayıf yönleri sorgulayamayacağı için başarısız olacaktır.


İyi soru soranlar kafalarındaki kuşkuyu gidermek isteyenler; sormayanlar ise aklında pek kuşku bulunmayanlardır, sorunuz yoksa herşeyden eminsiniz ve herşeyi biliyorsunuz demektir. Yönetmek için durumu anlamanız ve çözüm bulmanız gerekir , anlamanın temeli sorgulamaktır. İyi yönetici olmanız için iyi soru sormanız şarttır. İstihbaratın temeli de soru sormaktır. Soru sormadan ve konuya odaklanmadan cevap bulmazsınız. SCAMPER tekniği de soru üretme ve soru sorma becerisine dayanmaktadır. İyi soru üretip soramıyorsanız, Scamper tekniğini uygulayamazsınız, başarılı olmazsınız, yani inovasyon yapamazsınız. Kısaca yönetmek için de inovasyon yapabilmek içinde soru sorma becerisi şarttır. Soru sorma becerisi ile üretilen sorulara cevaplar rekabet istihbaratı ile sağlanacağından kesişim kümesini , yani konu başlığını oluşturmuş oluyoruz.

İnovasyon yapabilmek için öncelikle neyi  ve nasıl değiştireceğini, hangi yenilikleri uygulamaya alacağını ve bunların senin ürün ve hizmetine rekabette ne avantaj getireceğini anlamanız gerekir. Anlamak için soruları üretmeniz ve bu sorulara cevap bulmanız gerekir.

Konuyu anlaşılır kılmak için yalnızca SCAMPER tekniğinin ilk harfini örnek olarak ele alırsak; Subsititude yani yer değiştirme, hususunu düşündüğünüzde ürünü üretmek için hangi hammaddeyi kullanabileceğinizi ve bu hammadde ile üretimin size ne kazandıracağını anlamanız gerekmektedir. Tablodaki örnekte görüleceği gibi, Uçağın imalarında karbon fiber malzeme kullanılması ile uçak %30 hafiflemiş, yakıt maliyetleri azalmıştır bunun yanısıra alüminyumdan daha ucuz olan karbon fiber ile maliyetlerde avantaj sağlanmıştır. Bunun sonucunda Boeing firması 821 uçak siparişi almıştır. Hem üretim maliyeti hemde tüketicinin yakıt maliyeti düşmüştür.

Buradaki önemli olan uçak üretimindeki kullanılacak karbon fiber malzemenin özelliklerini ve alternatif olduğunun bulunmasıdır. Bu bilgiyi size rekabet istihbaratı kazandırmaktadır. Teknolojiyi ve yenilikleri takip ederek, yeni olan teknolojiyi kendi kullanım sahasına taşıyarak bu inovasyonu yapmıştır.

İnovasyon yapabilmek için soru üretmek gerekmektedir, soruların bir kısmına biz kendi bilgi birikimiz ve tecrübemiz ile cevap üretebilirken bir kısmı içinde rekabet istihbaratına bağımlı kalmaktayız.

SCAMPER tekniğinin en önemli özelliği konuyu dilim dilim ele almasıdır ve konuyu adım adım değerlendirmenin sonucunda yaratıcı düşünmemiz kolaylaşmaktadır.Her adımda farklı sorular üretilerek konu detaylı olarak ele alınmaktadır.

SCAMPER tekniğini tek başınıza bir konuya uygulayabilirsiniz fakat beyin fırtınası tekniğinde olduğu gibi ekip olarak bir ürüne odaklanıp, bir başkanın yönlendirmesi ve söz hakkı vermesi ile adım adım konuyu değerlendirerek, Yeni fikirler oluşturduğunuz gibi yeni sorular üretmeniz mümkündür. Soru sormak ve cevap aramak size gelişme ve yeni fırsatları yakalama fırsatı verecektir.

Rekabet İstihbaratının faaliyet alanlarını ele aldığımızda, Alttaki tabloda üreteceğimiz soruların muhtemel hangi istihbarat alanında cevap arayacağını anlamaya çalıştım. Üreteceğiniz soru miktarı arttıkça kaynak olarak seçeceğiniz alan değişebilir.

SCAMPER Tekniği ile ilgili örnek soruları ve örnek uygulamaları birlikte değerlendirmeniz yolu ile konuyu daha iyi analayacağınızı değerlendiriyorum.

Sıra no

Faaliyet Alanları

SCAMPER tekniğinin ürettiği soruların bağıntılı olduğu konular

1

Rakiplerin Kabiliyetleri, niyet ve planları

Substitude,Eliminate, Reverse,Rearrange

2

 Endüstrinin yapısı ve eğilimleri 

Adapt,Eliminate,Combine, Reverse,Rearrange

3

Teknolojik gelişmeler ve kaynakları:

Combine, Substitude, Eliminate, Adapt

4

Piyasa ve Müşteriler 

Combine: E:Eliminate, Substitude, Modify, Minify, Magnify,

5

 Politik ekonomik ve sosyal güçler

Eliminate, Adapt, Reverse,Rearrange

6

Güvenliğimize olan tehditler

Modify, Minify, Magnify, Reverse,Rearrange

  SCAMPER tek bir nesneye yöneltilen yaratıcı düşünme yöntemi serisidir. Bunun için tek bir nesne seçilir ve beyin fırtınası yoluyla bu nesne değiştirilip geliştirilir.