SCAMPER Tekniği, İnovasyon ve Rekabet İstihbaratı
İnovasyon ve Rekabet İstihbaratı
Yönetici ve Rekabet İstihbaratı
Karşı İstihbarat ve Şirketler
İstihbarat ve Şirketlerin Sürdürülebilirliği
Rekabet İstihbaratı ve Şirketler
Toplumsal Sorumluluk Projeleri Kapsamında Üniversite, Denek ve Vakıfların çalışmalarına Destek vermeye Çalışıyorum. |
Kişisel gelişim Kendini Bilmekle Başlar; |
Kişisel Gelişim Hedefiniz varsa ve Yeniliğe açıksanız; Eğitim Konularını İnceleyiniz. |
Üniversitede bölüm/dal seçim sürecinde
Öğrenim süresince
Mezuniyet sonrasında yüksek lisans alanı seçim ve öğrenim süresinde
Öğrenim sonrasında iş alanı seçiminde ve iş arayışı sürecinde
Çalışma hayatında,
Tehdit ve Fırsatlar ile ilgili Erken uyarı: İş gücü piyasasını izleyerek yeni iş alanlarını, firmaların taleplerini izleyerek fırsatları iş imkanlarını gözlemlemek ve piyasayı anlamak mümkün olabilir. Aynı şekilde çevrenizde iş arayanları ve onların kişisel özelliklerini değerlendirdikten sonra neden iş bulamadıklarını anlamaya çalışarak bunlardan ders çıkarmak mümkündür.
"Ben bu işin kitabını yazdım" deyimi gerçek oldu. Yazdığım Kitap içeriğene uygun olarak hazırladığim; Etkili Sunum Becerileri Eğitimi İçin Tıklayınız |
Stratejik kararlar konusunda destek olma: Üniversitede seçilecek bölüm ve dal seçimi iş alanın tam belirlenmesi anlamına gelmez her bölüm veya meslek farklı alt dallara veya uzmanlık alanlarına sahiptir. Bunların üniversiteye girmeden önce değerlendirilmeye başlanmasında fayda vardır eğer bu mümkün değil ise öğrenim esansında stratejik planlamanın yapılması yani hayattaki yol haritanızın ve hedeflerinizin belirlenmesinde Rekabet istihbaratı size yardımcı olacaktır. Bu planlamayı yapmak için işgücü piyasasındaki mevcut durumu ve gelecekteki muhtemel gelişmeleri tahmin edebilmeniz gerekir.
Taktik ve operasyonel kararlar: Karar verme sürecinde, Gelen firma transfer teklilerini olumlu veya olumsuz olarak değerlendirmek, firmanızca yapılan ücret artışını yeterli görmeyerek işten ayrılma kararı verebilmeniz, seçmeli ders seçiminde, geleceği ön görerek karar vermek, tez konusunu, ödev konularını seçerken gelecekle ilgili ürettiğiniz tezlere dayanmalısınız. Bu tezleri üretmek ve bunların arasında seçim yapmak maksadıyla ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi size Rekabet istihbaratı sağlayabilir.
Rakipleri izleme ve tez üretme : Sadece firmaların rekabet ettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, İş hayatında rakip sayınız firmaların rakiplerinden daha fazladır. Üniversitedeki en yakın arkadaşınız gelecekte iş piyasasında sizin rakibinizdir. Kendinizi nasıl farklı ve daha yetkin kılacağınız rakiplerinizi analiz etmenize balıdır. Bu analizi önce genel çerçeveden yapmalısınız. Örneğin siz Karadeniz Teknik Üniversitesinde okuyan bir endüstri mühendisliği öğrencisi iseniz Boğaziçi ve ODTU eğitim ve öğretim programlarına bakıp onların sizden farklı neler öğrendiğini ve nasıl yetiştirildiklerine bakmalısınız. Daha sonra birey olarak kendinizi daha yetkin ve farklı kılmayı hedeflemelisiniz.
Stratejik planlama ve starteji hazırlama süreci: İş gücü piyasasının gelecekteki gelişimini, değişimini yani büyümesini, daralmasını ele aldığınızda veya iş hayatında terfi etmek, iş yeri değiştirmek gibi kendi kariyer planlamanız için yani stratejik yol haritanız için Rekabet istihbaratı yoluyla bilgi sahibi olacaksınız. Kariyer planlamanızı ona göre yapacaksınız. Eğer yol haritanız yok ise ne yapacağımızı seçmediyseniz, her işi yaparım mantığı ile iş başvurusu yapıyorsanız şansınız az ve kariyer gelişim yolunuzun belirsizliği söz konusudur.
Yönetsel Becerilerin geliştirilmesi Eğitimi için Tıklayınız. |
Rakiplerin Kabiliyetleri, niyet ve planları : Kendi alanınızda çalışan ve rakiplerinizin gelecek planlamaları nedir ve hangi yol haritası üzerinden yürümeyi planlamaktadırlar ve sizden üstün yönleri nelerdir . Bu sizi gelecekte nasıl etkiler sorusuna cevap arayacaksınız.
Endüstrinin yapısı ve eğilimleri : Çalışmayı planladığınız sektördeki üretim şekilleri, yöntemleri, teknikleri ve muhtemel gelişmelerin size olan etkilerini değerlendirirken sizden beklentilerin işgücü anlamında değişip değişmeyeceğini anlamaya çalışacaksınız. Eğer nitelikleriniz gelecekteki ihtiyaçları karşılayacak durumda değilse kendinizi nasıl geleceğe karşılayacağınız konusunda karar vermek için veri toplayacaksınız.
Teknolojik gelişmeler ve kaynakları : Üretim şekli ve makineleşme şekli ve emek yoğun veya makineye dayalı mı gelişme olacak, siz bu sektörde nasıl gelişme olmasını bekliyorsunuz. Dünyada mevcut gelişmeler nasıl oldu ve bunun sonuçları piyasaya nasıl yansıdı. Buradan çıkacak cevapla, Ülkemiz bu konuda ne durumda yurt dışındaki gelişmeler ülkemize nasıl yansır. Bu konuda karar vermek için veri toplama ihtiyacınız olacaktır.
Piyasa ve Müşteriler : Burada iş verenleri değerlendirmeniz ve çalışma alanlarında çalışabilmek için gereken yetkinlikleri tartmanız gerekmektedir. iş verenleri ve sizin çalışmayı düşündüğünüz sektör hakkında değerlendirme yapmalısınız. Onların sizden beklentilerini değerlendiriken sizinde ekonomik ve sosyal haklar hangi imkanları sunduklarını anlamanız bunun sonucunda bir hedef sektörü ve çalışacağınız alanı hedef olarak seçmelisiniz.
Politik ekonomik ve sosyal güçler : Devlet ve iş verenler işgücü piyasasını düzenlerken çıkardıkları yasalar sizi etkileyecektir. Bu konuda örnek vermek gerekirse iş güvenliğ yasası ile iş güvenliği uzmanlığı iş alanı olarak açılmıştır ancak yasal sorumluluk yüklenmeyi beraberinde taşımıştır. Bu etkileri düşünmeniz ve değerlendirmeniz gerekir.
Güvenliğimize olan tehditler : İşin mahiyetinde olan riskleri düşünmelisiniz, nükleer bir santralda çalışıyorsanız radyasyon riski , madende çalışıyorsanız grizu riskinin olması gibi, terör buda risklerin içinde sayılabilir.
Türkiye'de ilk defa kadınlar için hazırlanmış özel içerikli liderlik eğitim programıdır. | |
Kadın, Güç ve liderlik Eğitimi için Tıklayınız. |
Her yıl yaklaşık olarak 2000 yeni endüstri mühendisi iş hayatına atılmaktadır. Buda işgücü piyasasında ciddi bir rekabet ortamı yaratmaktadır. 2000 rakibin bir kısmı ODTU ve Boğaziçi gibi üniversitelerden mezun olarak maça 1-0 önde çıktıklarını değerlendirmek gerekmektedir.
İş alanlarını sayarsak;
İnsan kaynakları departmanlarında
Yönetim alanında
Planlama departmanlarında
Üretim departmanlarında
Ar-ge ve inovasyon bölümlerinde
Yönetim danışmanlığı firmalarında
Kamuda
Finans sektöründe
Bilişim sektöründe
Hazırlık sınıfında Okuyan öğrencimiz kendisine uyguladığı SWOT analizi ile kendisini tanımış ve kuvvetli ve zayıf yönlerini tespit etmiş bunun sonucunda tehdit ve fırsatları listelemiştir.
Hedef olarak Kurumsal firmalarda çalışma isteği nedeni kendi kişiliğine ve yapısına uygun olan yönetim alanında çalışmayı planlamaktadır. Burada önemli olan üniversitede ilk başta kendisine uzmanlaşacağı alanı seçmiş ve bu alana odaklanmaya karar vermiştir. Hedefi belirlemek yapılacak ilk anlamlı adımdır.
Ders programlarını ve diğer üniversitelerin eğitim sistemlerini incelemiştir. Yönetim alanında gelecekte avantaj sağlamak için çalışması gerektiğinin farkına varmış ve ilgili konuları tespit etmiştir.
İNOVASYON yapacağız diyoruz, GLOBAL REKABET var diyoruz, İnovasyon ve Rekabet için BİLGİ'yi Nasıl sağlayacağız.BUNUN CEVABINI BİLİYOR MUSUNUZ? | |
Bilmiyorsanız; Rekabet İstihbaratı Eğitimi İçin Tıklayınız. | |
Uluslararası Pazarlarda Ticari İstihbarat, Hedef Pazar Belirleme, Müşteri Bulma Teknikleri Eğitimi İçin Tıklayınız. |
İngilizce konusunda yetkinliğini en iyi duruma getirmeye karar vermiştir. IELTS sınavından 7.5 almayı planlamıştır.
Yüksek lisans alanı olarak Strategic Management and Planning alanını belirlemiştir. Bu alanda yüksek lisans eğitimi veren üniversiteler arasında seçim yapmayı ERASMUS sonrasına bırakmıştır.
ERASMUS programında İngiltere'ye gitmeyi ve bir dönem uzatma ile tam bir yıl kalarak hem İngilizcesini pekiştirmeyi hem de yüksek lisans yapmayı düşündüğü aday ülkelerden bir tanesini tanımayı istemektedir.
İngilizcesinin iyi olmasının yanı sıra ikinci bir dil öğrenmesinin önünü açacağını ve rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacağına karar vermiştir. Yazları mayıs sonunda itibaren üçer aylık dönemler ile ispanya'ya devlet üniversitesinde toplam 9 aylık bir kur süresinde İspanyolca öğrenebileceğini öğrenmiş ve kurs fiyatları ve İspanyadaki kursa katılım konusunda çalışmalara başlamıştır.
Kişisel gelişiminde avantaj sağlamak için yönetim , iletişim ve stratejik yönetim alanlarında okumaya ve seminerlere katılmaya karar vermiştir. okuduğu kitapların bir kısmının İngilizce olmasının önemli olduğunu anlamıştır.
Stratejik yönetim yazılımları hakkında bilgi edinmeye, piyasada en yaygın kullanılan bir tanesi için sertifika almayı hedeflemiştir.
Kariyer planlaması yapmasının önemli olduğunu bilmekle birlikte asıl zor olanın planın uygulanması olduğunu bilmektedir. Motivasyonunu yüksek tutmak için danışmanından destek almaktadır.
Sun Tzu Felsefesiyle Stratejik Yönetim ve liderlik Eğitimi İçin Tıklayınız. |