• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Dijital Seçim, Dijital Demokrasi ve Dijital Diktatörler;

(gtag.js)
Dünyada olacak olan temel değişimler ve yenidünya düzeninden televizyonlarda bahsedilirken bu değişimi sağlayacak gücü sağlayacak olan, en önemli değişikliğin seçim sistemleri ve yeni demokrasi anlayışı ile yönetim biçimlerinde olabileceğini ilk olarak ülke gündemine getirmek istedim.
 
Bu sistemle tüm dünya ülkelerinin yönetimleri istenilen biçimde oluşturulabilir mi? Böylece tek Dünya devleti anlayışı dolaylı olarak oluşabilir mi?

Salgın hastalık nedeni ile sosyal mesafeyi korumak, bir araya gelmemek gibi bir zorunlulukla yaşıyoruz. Bu durumda seçim için mitingler, seçmen kurullarının oluşması, seçim sandıklarının okullara toplanması ve milyonlarca insanların bu sandıklarda oy kullanmak için kuyrukta beklemesi ve bu süreçte salgından etkilenmeleri riski bir gerçeklik olarak karşımızda durmaktadır.

Bu riskten kaçınmak için dijital seçim sistemleri önümüzdeki dönemde tüm dünya gündemine getirilecektir.

Topluma yeni seçim sisteminin benimsetilmesi için algı yönetiminde kullanılacak hususlar şunlardır.

Salgından korunmak için insanların bir araya gelememesi, evinden ya da bulunduğun her yerden oy kullanma, engelli ve yaşlılar için oy kullanmada kolaylıklar sağlaması, sandığa gitmek için harcama yapılmaması ve tasarruf edilmesi, zaman tasarrufu sağlanması, kâğıt ve baskı maliyetlerinin ortadan kalkmasıdır. Bunlara ilave olarak yurt dışından oyların getirilmesi, oy sayımlarından sağlanacak tasarruflar, sandık görevlilerine yapılacak ödemelerin ortadan kalkması, seçime katılım oranını artıracak olması, sandık başında olan adli olayların oluşma riskinin ortadan kalmasıdır. Ayrıca seçim güvenliği için polis ve jandarma ve ilave iş yükünün ortadan kalkması, seçim sonuçlarının hızla açıklanması, seçim sonuçlarının kesin olması gibi birçok avantaj sayılabilir.

Önümüzdeki dönemde bize sunulacak ve salgının oluşturduğu korku ve endişe ile anlatılan avantajlar ile kolayca benimseyeceğimiz yeni seçim sistemi DİJİTAL SEÇİM sistemidir.

Nedir Bu Dijital Diğer Adıyla Elektronik Oylama;

Oy verme ve sayma işlemlerinin dijital sistemler aracılığı ile yapılmasına imkân veren sistemlerdir. Bu sistemlerin değişik çeşitleri olmakla beraber internet üzerinden cep telefonlarına yüklenecek yazılımlar veya internetteki belirli web sayfası adresine ulaşılarak oy verme işleminin tamamlanacağı bir yazılımsal sistem olarak düşünülebilir. Bu sistem i-oylama olarak adlandırılmaktadır.

Sisteme giriş yapabilmek için seçim kurullarının kişilerin vatandaşlık numaralarına tanımlayacakları şifreler ve seçmenin bileceği iki ilave kişisel soru ile sisteme giriş yaparak oy kullanılabilir veya internetin olmadığı veya yaşlı nüfusun yaşadığı köyler gibi bazı yerlere devlet tarafından terminal cihazı konabilir.

Oylama sisteminde olması gerekli temel özellikler ilk önce güvenlik ve doğruluk konusu öne çıkmaktadır. Sistem sunucular ve kullanıcılar arasındaki iletişim güvenliğini şifreleme ile sağlamalıdır ve sayımları ve oy sınıflandırmasını seçim sistemine göre doğru yapmalıdır.

Sistem bir bütün olarak çalışabilmelidir, sistem kullanıcı taleplerine hızlı cevap vermeli ve sunucu içsel işlevlerini hızlı ve doğru yapmalıdır.

Seçmen oy verdiği partinin veya tercihinin bilinmesini istemez bunun bilindiği veya kişisel tercihlerinin kayıt edildiği endişesini taşırsa ya oy kullanmaz veya bunu bir baskı olarak görüp tercihini güçlüden yana kullanır. Bu nedenle kişisel tercih gizliliği ayrıca önem taşımaktadır.

Sistemin maliyetinin düşük olması ve uzun ömürlü olması, gelecek seçimlerde sağlanacak tasarruf ile etkin tasarruflar getirmesi maliyet etkinliği açısından önemlidir.

Sisteme tüm vatandaşların ulaşabileceği bir kullanım kolaylığı ve kullanıcının rahat anlayacağı bir tasarımın olması seçmenin tercihlerini kolay yapması açısından değerli bir husus olarak görülmektedir. Çünkü her kullanıcının eğitim seviyesi ve bilgi teknolojilerine vakıflığı aynı seviyede değildir.

Sistemin tasarımında ilk olarak kaç seçmene, kaç terminale hizmet vereceği ve bunu nasıl yapabileceği hesaplanmalı ve gelecek yıllar dikkate alınarak sistem ölçeklenmelidir.

Bu ölçütleri sağlayacak olan sistem üzerinden ülkemizdeki seçmenler belirlenen tarihsel dönem içinde oylarını kullanacaklar ve yazılım seçim sonunda kısa sürede seçimin neticesini açıklayacaktır, En son Amerika birleşik devletlerinde bu süre 75 dakika olmuştur. Seçmenin tercihleri ile seçilenler DİJİTAL DEMOKRASİNİN uygulayıcıları olacaklardır.

Dijital oylama sisteminin sağlayacağı avantajları ve sistemde olması gereken özellikleri ele alarak geniş bir bakış açısı sağladık, Ancak bize söylenmeyecek ve algı yönetimine karşı koymak için bilmemiz gereken olumsuz etkenlere de göz atmalıyız.

Dijital Seçim Sisteminin Dezavantajları ve Tehditleri;

Bu sistem geçmişte bazı ülkelerde uygulanmış ve sonradan uygulamalardan vazgeçilmiştir. Sayılan avantajların yanı sıra geçmişte elektronik oylama sistemini kullanan bazı ülkelerde sorunlar, aksaklıklar ortaya çıkmıştır. Sorun ve aksaklıkların ortaya çıktığı ülkeler Avusturya, Belçika, Kanada, Hindistan, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleridir.

Bu aksaklıklar özetlenirse, oy birleştirmede hataların olması ve bazı oyların yanlış birleştirildiği, yazılım hatalarının olduğu, sistemlerin hızlı çalışmadığı veya bazı kullanıcılar sisteme ulaşmakta güçlük çektiği iddia edilmiştir. Bunun yanı sıra seçimin hileli olabileceği iddialarının olduğu, yüksek mahkemenin seçimleri iptal ettiği, istihbarat örgütlerinin sisteme ulaşabildiği düşüncesi ile lisanslar iptal edildiği bildirilmektedir. Bazı bölgelerde ve seçmenler sisteme ulaşamadıklarından seçim haklarını kullanamadığı iddiaları gündemdedir.

Seçim sisteminin güvenirliğinin olmaması, seçim sonucuna toplumun inanmamasına ve yönetenlere güvenmemesine yol açabilir.

Dünyada bankacılık sistemlerine bilgisayar korsanları giriş yapabilmektedir, bankalar güvenlik için milyonlar harcamakta fakat tam anlamı ile güvenliklerini sağlayamamaktadır. Devletler askeri ve istihbarat sırlarını saklamak ve güvenliğini sağlamak için çok katmanlı şifreli yazı sistemlerini kullanmakta, fakat bu şifreleme sistemleri dahil çözülebilmektedir.

Devletler enerji santralleri ve diğer e-tabanlı hizmetlerinin güvenliği konusunda yoğun çalışmaktadır. Bunun karşılığında bilgisayar korsanları da kendilerini ve kullandıkları sistemleri geliştirmektedir. Bu açıdan bakıldığında dijital seçim sistemi yabancı devlet istihbarat örgütlerinin, büyük şirketlerin veya bağımsız bilgisayar korsanlarının tehdit ve manipülasyonu tehdidine açıktır.

Yazılımsal olarak yazılımı yapanların güvenirliği ve doğruluğu önemlidir, seçmen tercihinde A partisine oy verirken, bu oy C partisine gidebilir (örnek, bu değişiklik bölgesel veya oransal olarak yapılabilir). Yazılımda oy toplamlar istenilen biçimde etkilenecek şekilde yazılımın yapılması mümkündür, Kedilerin trafolara girdiği ülkelerde bu risk her zaman mümkündür.

Yazılımda seçmenin oy kullanıp kullanmadığı otomatik olarak tespit edilmektedir, örneğin oy kullanma süresi bittikten 5 dakika sonra oy kullanmayanların sisteme oy kullanmış gibi yüklenmeleri mümkündür. Bunu yazılımı sağlayanlar veya yazılıma dışarıdan etki edecek üçüncü tarafların yapması olasıdır.

Bir teori olarak ele alırsak, dijital seçim programı seçim öncesinde istenilen tasarımda, istenilen ve beklenen sonucu verecek biçimde yazılabilir, seçim sürecinde kullanıcılar oy kullanırken sonucu etkileyecek şekilde yazılım güncellenebilir, seçim sonrasında güncellenebilir. Bunun kontrolü ve doğrulanması muhalefet tarafından yapılamayabilir.

Unutmayınız ki; Dünyanın en güçlü devletlerinden biri olan ABD'nin başkanlık seçimlerine Rusya'nın etki ettiği iddiası ortadadır.

Seçim sonucunda itiraz veya oyların yeniden sayımı söz konusu olamayacaktır, Sistemin verdiği sonuçlar kesin olacaktır.

Tüm dünya da böyle bir olasılık ortaya çıktığında;

Seçimin Gerçek Galibi, Mağlup

Seçimin Gerçek Mağlubu, Galip,

Seçimin Kazananı Dijital Diktatörler Olacaktır.

Büyük devletlerin, istihbarat örgütlerinin, kaybetmek istemeyenlerin tercih edeceği i-oylama uygulandığında ülkelerde demokrasi yerine, dijital demokrasi oluşacak ve dijital demokrasinin seçeceği dijital diktatörler yenidünya düzeninde yerlerini alacaktır.

Seçimler sonucunda 21 inci yüzyılda teknolojiyi üreten ve satan ülkeler, dolaylı olarak gelişmekte olan ülkeleri yönetmeye başlayacak ve silah kullanmadan ülkeleri işgal etmiş olacaklardır.  

Kaybeden hep milletler, kazanan ise dijital dünyaya hükmedenler olacaktır.

Dijital seçim sistemi geldiğinde millet iradesinden söz etmek mümkün olmayacaktır.

Saygılarımla

Fikret GUZELLER

Lütfen yazının içeriğinden alıntı yaparken veya tam olarak kullanırken kaynak gösteriniz.