• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Affetmek Yöneticinin ve Liderin En Büyük Gücüdür

(gtag.js) Lider sadece akıllı, yetenekli, zengin veya popüler oldukları için lider değildir. Liderlerin takipçileri vardır ve lider iş gördürmek veya toplumu istenen düşünce ve davranışlara yönlendirmek için takipçileri tarafından lider olarak kabul edilirler.

Liderler takipçilerini yönlendirirken veya önderlik ederken birey olarak değişik duyguları yaşarlar ve duygularını yönetim biçimlerine yansıtırlar.

Lider olabilmek için duygularınızın kaynağını ve sizi nasıl etkilediğini bilmenizin önemli olduğunu ve duygularınızın etkilerini kontrol edebilmenizin önemini hatırlamanızı isterim. Lider işten, durumdan veya insan ilişkilerinden kaynaklanan nedenlerle oluşan stres yükünü taşımak ve yönetmek durumundadır. Stresin neden olduğu gerginliğin bir üst seviyesi sinirlenmesi ve bunu liderin düşünce ve davranışlarına yansıtması yönetilemeyen stres yükünün ilk göstergesi olacaktır.

Bir basamak yukarıdaki sonuç ise gerginlik ve sinirlenmenin neden olduğu öfke duygusunun kişide hâkimiyet kurmasıdır. Öfke ise makul düşünmeye ve seçenekleri değerlendirmeye engel olur, karar sürecinde aceleciliğe ve hızlı karar vermeye neden olur.

Liderin iş veya durumla bağlı olarak yaşadığı duygu yoğunluğunu bir kişiye doğru yöneltmesi ve bunu sürekliliğe dönüştürmesi ise o kişiye karşı kin duygusunun oluşmasına ve yönetim, davranış biçimine bu duygunun yön vermesi sonucunu verir.

İntikam duygusu yalnızca lideri değil aynı zamanda ekip ruhunu da yok eder. İntikam duygusu duyguyu taşıyanı yıpratır ve yorar. Uzak durulması gereken bir duygudur, bu nedenle affetmek yükü taşımayı ortadan kaldırarak büyük bir ruhsal rahatlama sağlar.

Lider bir insandır, duygularının olması ve bunlardan etkilenmesi gayet doğal olmakla beraber, kin ve düşmanlık dolu duygular ile düşünme olumsuz davranışlara neden olur ve çevredeki takipçiler bunları görerek liderden uzak durmayı tercih edebilirler. Kin güden ve sinirli, öfkeli lider ve yöneticilerin çevrelerindeki insan çemberinin sürekli değişkenlik değiştirdiğini gözlemlersiniz. Bu aslında liderin duygu ve düşüncelerinin karşılıklı etkileşimini anlayamadığını gösteren önemli belirtilerden biridir.

Bir kişi için önemsiz olan bir husus başka biri için önemli olabilir, Kişiler bazen istemeyerek yanlış yapabilirler veya hata yapabilirler. İş hayatında inovatif düşünce, inisiyatif teşvik edildiğinde, daha fazla bağlılık, artan üretkenlik elde edilmektedir. Bunun sağlanması sürecinde hataların yapılması gayet doğaldır.

Liderler hata yaptıklarını ve hatalarından öğrendiklerini bilen insanlardır. Bu insanın doğasında vardır. "Hatasız kul olmaz." Ancak mühim olan yıkıcı hata yapmamaktır.

Unutmayınız ki hata yapmak öğrenmenin ve tecrübe edinmenin bir yoludur. Hatta bir söz vardır dost sohbetlerine duymuşsunuzdur ‘’Hatalar tecrübenin bileşkesidir’’.Yaptığınız hatalar ile ödediğiniz bedeller size tecrübe olarak dönmektedir. Lider olarak hissettiğimiz kızgınlık ve öfke duygularında haklı olsak bile hissettiğimiz bu üzücü duyguları durdurmak için ne yapabiliriz.

İlk adımda hissettiğiniz öfke duygusu size bir şeylerin yanlış olduğunu ve düzeltmenin gerekli olduğunu anlatmaktadır. Bu duyguyu hissettiğinizde,
  • Düşüncelerinizin sizi olumlu ya da olumsuz olarak etkileyeceğini hatırlayarak, olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalı ve duygularınızın olumsuza dönüşmesine engel olmaya çalışmalısınız.
  • Duygularınızın etkisi ile başkalarına rahatsız edici söz ve davranış sergilemekten ve bunları kitleye göstermekten kaçınınız.
Liderlik büyük bir merhamet ve toleransa sahip olmayı gerektirir. İnsan gruplarını yönetirken, başkalarına eleştirel bir şekilde bakmak zorundadır. Lider olumsuz durum ve kişinin doğru yaptığı işleri ve katkılarını birlikte düşünülerek, konuya daha geniş perspektiften bakmalıdır.

Her insan ikinci bir fırsatı hak eder, Lider bunun için kişileri affedebilmelidir. Aslında lider kişiyi affederek kendi üzerindeki olumsuz yükü ortadan kaldırarak kendisini de rahatlatmış olur. Lider kendi kişisel gelişimini ve kurumunun daha ileri gidebilmesini sağlamak için affetmeyi öğrenmelidir. Affetmek aslında hatalardan ders almak için herkese tanınan bir fırsattır. Affeden lider toplum içinde daha çok saygı görür.

Affetmenin de bir sınırı olmalı diye düşebilirsiniz. Liderin affetme sınırı yönettiği ekibindeki herkesten daha fazla olmalıdır. Bu da affedilir mi diye düşünenlerin aksine affetme cesareti gösterirken onun sorumluluğunu da üstlenme bilgi ve becerisi liderde olmalıdır.

Affetmek için konuyu kişisel temelde özgüven ve duygudaşlık ile durumu değerlendirebilmek ve anlayabilmek önemlidir. Affetme, merhamet, tevazu ve cesaretle geliştirebileceğimiz ve güçlendirebileceğimiz bir beceridir.

Affetmek, geçmişteki herhangi bir haksızlığı veya yanlışı kabul etmenizi veya mazur görmenizi veya ne olduğunu unutmanızı gerektirmez. Affetmek için kişinin liderin düşünceleri ile uyuşması veya yönetici ile uzlaşması gerekmez çünkü affetmek tek yönlü bir işlemdir.

Affetmek bir zayıflık ya da güç kullanamamak değildir, cesaretle geçmişte bırakarak ileri doğru bakabilmektir. Hatalı taraflarda hissedilen gerçek pişmanlık, bağlılık ve karşılıklı güvenin daha sağlam oluşmasına neden olabilir.
Lider ne zaman affedeceğini bilmelidir ve bunu ne zaman yapacağını yalnızca mantığı ile değil hisleri ile birlikte değerlendirmektedir.

Devlet memurlarında bir hata olduğunda kişinin istenilen savunmasını vermek için 24 saati vardır. Amiri ceza vermek içinde 24 saat beklemek ve sonra karar vermek zorundadır. Tecrübelerin ışığında yazılan kurallar konuyu hemen duygusal tepkilere bağlamak yerine daha sakin düşünebilmek için taraflara zaman tanımanın daha doğru olduğunu bize göstermektedir.

Affetmenin belirgin adımları:

1.Durumu değerlendirmeye ve anlamaya çalışınız.
  • Mevcut durumu oluşturan etkenlerde kasıt veya kasıtlı ihmal olup olmadığını özel olarak inceleyiniz ve anlamaya çalışınız.
  • Lider olarak fikirleriniz eleştirilebilir, geri bildirim yapılabilir. Fakat lidere karşı yönelen sözlü ve davranışlar fikrine değil kişiliğine ve otoritesine yönelip yönelmediğini lider gözlemleyerek anlamaya çalışmalıdır.
  • Lider olarak suç, hata ve kusur mu olduğunu size açıklayacak verileri toplayınız ve değerlendiriniz.
2.Sakinleşmeye çalışınız.
  • Yalnız başınıza yürüyüş yapabilirsiniz,
  • Sakinleşmek için nefes çalışmaları yapabilirsiniz.
3.Duygularınızı ve düşüncelerinizi anlamaya ve kontrol etmeye çalışınız.

4.Kendinizi karşı tarafın yerine koyarak, konuyu onun bakış açısından değerlendirmeye çalışınız.

5.Deneyim sahibi ve objektif insanlarla duygu ve düşüncelerinizi paylaşınız.

6.Nasıl bir uygulama yapacağınıza karar veriniz.
  • Bir defalık görmezden gelerek, konuyu gözlemlemeye devam etmek ve hiçbir tepki göstermemek,
  • Kendinizi ifade etmeniz, konu için ne düşündüğünüzü açıkça söylemeniz, affetme duygusunu yaşamanızı kolaylaştırır. Doğrudan kişiyi karşınıza alarak veya genel bir konuşma ile kişiyi hedef almadan kendinizi ifade edebilirsiniz.
7.Affetmek büyüklüktür; Her insan ikinci şansı hak eder fakat affetmeyeceğiniz ve sizin için çok önemli olan konularda kişiyi affedip, ilişkinizi sonlandırarak. Duygusal yükü taşımaktan vazgeçebilirsiniz.

8. Affedebilmek için üsten bakış açısından ve büyüklük egosundan sıyrılmak gerekir. Bunu yapabilirseniz, baskın kişilikten ayrılırsanız bağışlayabilirsiniz. Böylece daha sağlam duygusal ilişki ve güven bağı kurma şansına sahip olursunuz.

9.Lider ve yönetici olarak kendinizi kurban olarak görmeyiniz. Yalnızca kendi duygu ve düşüncelerini kontrol edebileceğinizi zihninize not etmelisiniz. Başkalarının düşüncelerini ve duygularını kontrol edemeyeceğinizi anlamalısınız.

10.Lider olarak yönettiğiniz organizasyonda çalışma saatleri içerisinde sadece duygularınızın sizi yönetmesine izin vermeyiniz. Ancak insan olduğunuzu zaman zaman hatırlayarak ve kendinize de küçük yaşam alanları oluşturunuz.

Unutmayınız. İnsan beyninde "dosya silin" diye bir tuş yoktur, affettiğinizde suç, hata veya yanlış ortadan kalkmamakta ve sizin zihninizden silinmemektedir. Yalnızca geçmişte bırakarak gelecek için yeni kredi açmış olmaktasınız. Affederek, kin, öç alma ve hesap sorma gibi duygu ve davranışlardan uzaklaşarak kendinize ve ekibinize fırsat tanıyorsunuz.

Saygılarımla

Fikret GÜZELLER