• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Mevlana'dan Yöneticilere Nasihatler;

(gtag.js) 
 
Mevlana'nın nasihat beyitlerini okuyunca aklıma hikayeleri halen insanların dilinde olan, Halkın Valisi Rahmetli Recep Yazıcıoğlu'nun yöneticiliği, mütevazi kişiliği, gösterişten kaçınması, israftan kaçınması, halkın derdi ile dertlenmesi, makam odasının açık kapısı ile halkın sorunlarını çözmesi ve kendi hesabını ödeyerek halka yük olmaması geldi. Kendisini rahmetle anıyorum.

Halka Yük Olma, Kendini Büyük Görme;
 
Adı Beydir, Vezirdir, Padişahtır
Ama onların gönlünde ölüm, dert ölüm ah u vah gizlidir.
Kul köle ol da, yeryüzünde at gibi yürü.
Cenaze gibi halka yük olma!
Aldananlar, küfür içinde olanlar,
Halkın cenazeyi yüklendiği gibi kendilerini de taşımasını da isterler.
Halka yük olma, yükünü kendin yüklen,
Ululuk talep etme, derviş ol[1].

Mevlana, devlet görevinde hangi unvan ve makamda olursanız olun, yönetici olarak kendinizi halkın üstünde görmeyin ve halka yük olmayın demektedir.

At gibi dik ve doğru yürümeyi önerirken, doğruluk ve dürüstlük tavsiyesinde bulunmaktadır. Yönetici olarak çevresi de yöneticiyi kandırsa, aldatsa veya kendi bilerek doğru yoldan ayrılsa, aldatsa da sonuç olarak, yöneticilerin halktan beklentileri olduğunu ve bunu kendileri için makamlarından kaynaklanan hak olarak gördüklerini vurgulamaktadır.

Yöneticilere halktan olmayı, sade yaşamayı, lüks ve israftan kaçınarak derviş gibi yaşanmasını önermekte ve halka yük olmak yerine kendi masrafını kendisinin karşılamasını, mütevazi olunmasını önermektedir. Kenedini büyük göstermemeyi ve makamdan kaynaklanan ayrıcalıktan, büyüklükten, kendini beğenmişlikten kaçınmayı tavsiye etmektedir.

Dıştan kendini büyükte gösterse içinde korkuların olduğu ve bunu gizlediğini anlatmaktadır. Gerçekte dıştan büyükte görünse içinde korku dağları beklemektedir.

Şirket sahibi, kamu yöneticisi, siyasetçi her kim ve makamda olursanız olun, egonuzun sizi nasıl etkilediği ve bunu nasıl dışarı yansıttığınız önemlidir.

Lütfen beğendiğiniz yazıları dostlarınız ile paylaşınız.

Saygılarımla

Fikret GÜZELLER


[1] Süleyman Nafihi, Amil Çelebioğlu, Mevlana Mesnevi, şerif tam metin, 2007, Sistem matbaacılık s.666