• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Rekabet İstihbaratı ve Şirketler;

Rekabet İstihbaratı ve Şirketler;
 
(gtag.js) Devletler büyük bütçeler ayırarak istihbarat örgütlerini etkin çalıştırmaya odaklanmaktadırlar. Elde ettikleri bu bilgileri işleyerek devletlerinin güvenliği veya ekonomik çıkarları için karar verme sürecinde kullanmak üzere organize etmektedirler.
 
Piyasada var olan ve şirketler arasında geçen mücadele ekonomik bir savaştır yani Silahsız bir savaştır, Dolayısı ile savaşın en önemli unsurlarından biri olan istihbaratın şirketler içinde önem kazanması doğaldır.
 
Yıllar içinde Rekabet İstihbaratı’nın önemi büyük küçük bütün şirketler için artmaya başlamıştır. Rekabet İstihbaratı’nın öneminin artmasında en önemli etken piyasa oyuncularının artması, rekabet’in şiddetlenmesi ve bilginin çok önemli bir sermaye unsuru haline gelmesidir.
 

Rekabet istihbaratı denince ilk aklınıza gelen Rakibiniz hakkında bilgi toplamaktır ancak bu doğru değildir. Rekabet istihbaratı Teknoloji, Politik gelişmeler, Rakipler, Piyasa, Tedarikçiler, Müşteriler, Yasal sınırlamalar vb bir çok alanda bilgi toplamaya ve işlemeye ve bu bilgiyi kullanmayı kapsar.
 
Devlet yapılarında istihbaratın organizasyonda yer bulmasına benzer şekilde, Rekabet İstihbaratının önemli hale gelmesi şirketlerde Rekabet istihbaratının düzenli ve organize faaliyet olarak sürdürülmesine neden olmaktadır, bazı firmalar Rekabet istihbaratını bir bölüm olarak organizasyonuna ilave ederken bir kısmı da dışarıdan destek almaktadır.        
 
"Düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz.
Kendinizi bilip, düşmanı bilmiyorsanız, kazanacağınız her zafere karşın yenilgi ile de karşılaşabilirsiniz.
Ne kendinizi ne de düşmanı biliyorsanız, sizin için gireceğiniz her savaşta yenilgi kaçınılmazdır. "(Sun Tzu, The Art of War, 511 M:Ö)

Sun Tzu bunu söylerken rakibinizi tanıdığınızda ve ne yapıp ne yapamayacağını bildiğinizde, kendi imkan ve kabiliyetleriniz ile karşılaştırarak karar verdiğinizde hiç bir savaşı kaybetmeyeceğiniz söylüyor.
Buna göre rakiplerinizi ve muharebeye (Ekonomik savaşa) gireceğiniz piyasayı son derece iyi bilmelisiniz, aynı zamanda kendinizi de iyi tanımalısınız.
 
İç pazarda eskiden az bilgiyle verilen kararlardan genelde olumlu sonuçlar almak mümkündü ancak dünyada internetin etkin olarak kullanılması ve piyasanın global ve çok oyuncunun olduğu bir duruma gelmesi ile rekabet şiddetlendi, artık rakibin ne yaptığını değil ne yapacağını tahayyül etmek ve ona göre karar vermek gerekmektedir yani bir adım önde olmak gerekmektedir. Önde olmak hızlı karar vermeyi gerektirmektedir.
 
Diğer bir deyişle rakibinizin müşterilerini, ürünlerini, teknolojilerini, kapasitesini, yeni teknolojileri, yeni hammaddeleri politik gelişmeleri, ve piyasanın beklentilerini vb. bilgileri toplamalısınız. Çıkardığı ürünü değil çıkaracağı ürüne göre hamle yapmalısınız.
 
Karar vermek içinde bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu elde edilen bilgiler ile senaryo, analiz, wargaming gibi teknikler kullanarak, geleceği tahmin ederek, karar verme tekniklerini şirket yönetimlerinde kullanmak gerekmektedir, yani bilgiyi nasıl kullanacağınızı ve yorumlayacağınızı bilmelisiniz.
 
Sun Tzu, istihbaratın önemine değinip, yazdığı kitapta bir bölüm ayırırken sadece istihbaratı toplayın dememiştir, planlama bölümünde durum muhakemesi yapılmasını defalarca belirtmektedir. Sun Tzu, 2500 yıl önce istihbaratın önemine ve karar verme sürecinde kullanılacağına değinilmiştir.
 
Sun Tzu Felsefesiyle Stratejik Yönetim ve liderlik Eğitimi İçin Tıklayınız.

Rekabet istihbaratında elde ettiğiniz bilgidir ve bilgi güçtür ancak bu bilgiyi doğru ve tam elde ettikten sonra hızlı karar vermek için kullanılırsa etkin olur.
 

Şirketiniz rekabet istihbaratını kullanmıyorsa, rakiplerinizi takip etmiyorsanız,  tehditlere açık olarak işleri akışına bırakmış olabilirsiniz.
 
Hatırlayınız ki rakibiniz de organize olarak sizi izlemekte, veri toplamakta ve sizin piyasanızı ele geçirecek hamleler planlamaktadır.
 
 
Rekabet İstihbaratı bu kadar önem kazanmışken, Lütfen kendinize sorunuz?
Rekabet istihbaratı hakkında ne biliyorum?
Hangi bilgi ile karar veriyorum?
Hangi bilgilere ihtiyacım var?
Nasıl ve Nereden veri toplayacağım?
Ben  şirketimde rekabet istihbarat sistemini nasıl kuracağım?
Nasıl veri analiz edeceğim?
Karşı istihbarat tedbirlerini nasıl alacağım?
Nasıl Rekabet istihbaratını yöneteceğim?
Karar verme sürecini nasıl kullanacağım?
 
Bu soruların cevaplarını bilmiyorsanız, Rekabet istihbaratı konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.