• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Kibirli Yöneticim


(gtag.js) Narsizm,
sağlıklı olandan patolojik olana doğru bir seyir halindedir. Sağlıklı narsisizm, normal insan sürecinin bir parçasıdır. 

Bugün çok sayıda insan başkalarının ihtiyaçlarına ilgisiz ya da daha beteri, başkalarının ihtiyaçlarının kendi ihtiyaçları kadar önemli olmadığını düşünmektedir.
 
Kendi ihtiyaç ve duygularımızı, egomuzu ve başkalarının duygu, ihtiyaçlarını dikkate alarak davranışlarımızı belirleme konusundaki ölçeğimiz, terazimiz ne olacaktır?

Teraziniz doğru tartmıyorsa ve çalışmıyorsa sonuç ne olabilir? Sizi İnsanlar hangi sıfatlarla tanımlarlar? 

Eğer sen kendini beğenmiyor ve sevmiyorsan, seni başkasının sevmesini beklemen mümkün müdür?

Sen yaptığın işi yeterli ve beğenilir bulmuyorsan, senin yaptığın işi yöneticinin veya başkasının nasıl beğenmesini ve takdir etmesini bekleyebilirsin?

Son dönemde etkin rapor yazma eğitimlerinde el yazısı ile rapor yazma çalışmaları yaptık, yapılan çalışmalarda katılımcıların yazdıklarını okumak istediğimde; ilk kullandıkları cümle " Yazım çok kötü okuyabilir misiniz" ya da "Vakit yoktu, İstediğim gibi yazamadım".

Etkili Sunum Becerileri Eğitimi için Tıklayınız.

Sunumun ilk adımı kendi yaptığınızı ve emeğinizi aşağıya çekmemektir. Bırakın karşınızdaki değerlendirsin ve karar versin.  Kendinize güvenmeli, emeğinizin arkasında durmalısınız. Biraz narsist olmalısınız, kendinizi sevmeli ve kendinize güvenmelisiniz. Bir noktaya kadar yazdığınız rapora sahip çıkmalı bir nokta da ise yapıcı eleştirileri kabul etmelisiniz.

Narsizm yani kendini beğenme ve kendini sevme kişiye bir nebzeye kadar olumlu etki yaparken, Eksikliği özgüven noksanlığı olarak geri dönmektedir. Kendinizi sevmemeniz, yaptığınız işe olan güven düşüklüğünüz özgüven noksanlığı olarak görülebilir.

Ne zaman özgüven noksanlığı diyeceğiz? Bunun rakamsal bir ölçeği yoktur, ancak gözlenebilen kısmı ve teşhis konulmasını sağlayan davranışlardır. Yöneticilerin biraz narsist olmaları ve bunu özgüven temeli olarak kullanmaları doğal görülebilmektedir. Özgüven duygusu ile davranış ve kararlarının arkasında durmalarıyla çevrelerinden saygı görmeleri söz konusu olmaktadır.

Narsizm de aşırılık ve sınırın aşılması durumunda patalojik bir sorun ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bunu kibir olarak isimlendirebiliriz.

Rapor yazma teknik/Üslup Eğitimi için Tıklayınız.

Hangi adımda, hangi nokta da Narsizm, Kibir boyutuna geçmektedir.  Narsizm, yaptığınız işi beğenme ve olumlu değerlendirmek motivasyon için gereklilik olmakla birlikte, kişisel gelişimin temeli olan öz değerlendirme nerede başlayacak ve nasıl işleyecektir. Kendinizi geliştirmek ve değiştirmek için geri bildirimi nasıl doğru ve etkin olarak alacaksınız ve karşınızdaki kişiye sağlayacaksınız?

Burada İnsanın kendini sevmesi yani narsist olması bir dereceye kadar normal kabul edilirken bunun Kibir sınırını geçmesi sonucu olarak yöneticilerin davranışları değişmektedir.  Yönetim sürecinde sözlü ve sözsüz iletişim unsurları kullanılmaktadır. İletişim sürecinde bu süreçte yer alanlar tarafından davranışlar tam olarak gözlenebilmekte ve değerlendirilmektedir.

Kibirli insan her haliyle belli olur. Kıyafetinden, konuşmasından, ses tonundan, vurgularından, hitabından, yüz ifadesinden, bakışından, burnu büyük davranışından, oturmasından, davranış tarzlarından, kişileri randevu için ya da telefon hattında bekletmesinden, tanıyabilirsiniz. Kişinin davranışlarından kibirli olup olmadığı çok net anlaşılabilmektedir.

İlk dönemde kibirli yönetici pozisyonunda, hızla öne çıkmakta ve bu süreçte çalışanlar tarafından desteklenmekte, üst yöneticileri tarafından beğenilmektedir. Elde edilen başarılara kibirli yönetici sahip çıkmaktadır. Zaman ilerledikçe çalışanlar ve üst yönetim tarafından kibirli olduğu anlaşılmaktadır. Çalışanlardan her konuda destek verenler hızla azalmaktadır, doğal olarak bu sürecin sonunda takım ruhu kaybolmaktadır.

Ekip ruhunun azalmasıyla, başarıya sahip çıkan yönetici başarısızlıklarla karşılaşmakta ve savunmacı yapısı ile çalışanları suçlamaya başlamaktadır. Birkaç çalışan işinden olduktan sonra sıra kibirli yöneticiye gelmektedir. Kibirli yönetimin sonucu olarak iş yerinde adil muamele yapılmamakta ve işyerinde pozitif atmosfer ortadan kalkmaktadır.

Etkin Müşteri İlişkileri ve Pazarlama Becerileri Gelişim Atölyesi için Tıklayınız.

Sonunda kibirli yönetici de şirketten gidecektir, Çünkü başarısızlıklardan sonucunda şirket kaybeden olmaktadır. Şirket sahipleri er geç bu süreci fark ederek, faturayı, kibirli yöneticiye kesecek, Kibirli yöneticinin işine son vereceklerdir.

Kaybeden listesine ilk yazılan işinden olan çalışan, sonra şirket ve nihayetinde kibirli yönetici olarak eklenmektedir. Kibirli Yönetici tekrar iş aramak için çalışmalara başlayacaktır. İlk işinden ayrılışında yeni işini çabuk bulabilir, fakat kibirli yaklaşımı hızla piyasa da öğrenileceğinden işsizlik süresi daha sonra artacaktır.

Bazı davranış tarzlarını ele alarak kibirli Yöneticileri tanımlamaya çalışalım.

a)Yöneticiniz davranışların bir kısmını veya tamamını görüyor musunuz?

b)Kendini davranışlarınızı düşünüp, değerlendirmenizi tavsiye ediyorum, saydığım davranış tarzlarını kendiniz de kendinizde görüyor musunuz?

Davranış Tarzları,

1.Dinlemezler, Toplantılarda en çok onlar konuşurlar, söz verseler, siz konuşurken sözünüzü keserler ve sazı yine ellerine alırlar. İkili konuşmalarda ya da grup içinde daima merkezde olmaya çalışırlar ve sürekli konuşmaya devam ederler ve dinleme konusunda zayıf ve beceriksiz olduklarını fark etmezler.

2.Eleştiri Kabul etmezler, Kendilerini o kadar çok beğenirler ki çevreden gelecek her türlü eleştiriye kapalıdırlar. Eleştiri yapıldığında hemen savunmaya geçerler ve eleştiri konusunda ısrarcı olursanız, sizi düşman olarak sınıflandırır ve davranışlarını bu temele dayandırırlar.

3.Ses tonlarında ve bakışlarında hep kendini beğenmiş tavır ve hal vardır. Bu tavrı ve vurguyu her zaman hissettirirler.

4.Empati yapamazlar, Dinlemedikleri, konuyu tam olarak anlayamamalarının sonucu olarak karşısındakini anlayamazlar. Karşısındaki insanın duygu ve yaşadıklarını anlamak için çaba sarf etmezler. İnsanları anlamalarını ve anlayış göstermelerini beklerseniz yanılırsınız.



5.Kendilerini çok sever ve beğenirler, sürekli olarak kendilerini ve başarılarını överler, bu başarıyı asla takımlarıyla paylaşmazlar ve sürekli olarak kendi dönemlerinde olan iyileşme ve başarıları öne çıkarırlar. Bu takım başarısı değildir ve diğer çalışanların payı yoktur, her şeyi kendisi başarmıştır.

6.Vefa ve dostluk duyguları zayıftır, Eski işyerlerinden ve geçmişten taşıdıkları dost ve arkadaş sayısı azdır, kişisel ilişkilerini menfaat üzerine kurduklarından, kendine hizmet etmeyen ve çıkarı olmayan ilişkilere önem vermezler.

7.Vicdan duygusunu etkin kullanamazlar, Ben merkezli yaklaşım sonucunda odak kendisi olduğu için diğer insanlara önem vermez ve davranışları işi olduğu zaman yakın, candan, pozitif ve işi bittiği zaman ise ilgisizdir. İnsan sevgisi zayıftır.

8.Para, güç, ün ve takdir görme peşindedirler, Sevilmek ve takdir edilmek için tüm çabalarını gösterirler, Sevilmek isterken, sevmenin ne olduğundan gerçekten habersizdirler.

9.Rakiplerini açıkça düşman olarak görürler, Onları oyun dışı bırakmak için her türlü çabayı gösterirler. Başarıyı ve beğeniyi paylaşmayı bilmezler.

10.Kıskanç ve Entrikacıdırlar, Rakiplerini ve rakiplerine yakın olanları mutlaka etiketlerler ve menfaatine dokunanları mutlaka kara kaplı deftere yazarlar.

11.Mütevazı olduklarını ve kendi hatalarını kabul ettiklerini, geri bildirim aldıklarını görürseniz çok şanlısınız demektir.

12.Sevgi, fedakârlık, yardımseverlik gibi duygular ve bu duygulara dayanan davranışlar hayatların da yer almaz. Bu nedenle insanlar ilk dönemde onun çevresinde olurken zamanla çevresi boşalır ve iş dışında yalnız kalmaya başlarlar.

13.Çok akıl ve tavsiye verirler, her konuda her şeyi bilirler ve herkese akıl, tavsiye verirler, İnsanlar onların doğrusunu mutlaka dinlemek zorundadır.

"Kibir” ve “Narsisizm” aynı anlama gelen kavramlar değildir. Kibir daha çok sosyal yönü ağır basan bir kavramdır. Saydığım özellikler yöneticilerin veya çalışanların sosyal çevresi ile kurduğu ilişleri ve ilişki biçimini ele almaktadır. Davranış biçimlerini betimleyerek, ayırt etmektedir.
 
Yukarıda sayılan belirtilerin çoğuna sahipseniz ya da yöneticiniz sahipse; benmerkezci, egoist ve kendini beğenmiş” bir ruh hali içindeyse, bunu KİBİR olarak ve bu kişiyi de KİBİRLİ olarak adlandırabiliriz. Açıkça Kibir bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir.

Yöneticiniz KİBİR denizinde boğulmaktaysa, ilk adımda onun düşmanlığını kazanmaktan kaçının ve size zarar vermemesi için yöneticiden uzak durunuz, davranış tarzınızı seçmeyi dikkatlice planlayınız.

Kendinizi KİBİRLİ olarak tanımladıysanız, lütfen kendinizi nasıl tedavi edeceğinizi ve alçak gönüllü olacağınızı düşünmeli ve bir an önce Kibir denizinden çıkış yolu bulmaya çalışmalısınız.

Kibirle yaşayanlar kötü sonla karşılaşırlar. Kendinize ve beraber çalıştığınız insanlara zarar vermemek için adım atmanız zamanı gelmiş midir?
 
Kibir ve inat, bir kişinin kendini önce mükemmel görmesini, sonra da sonunu oluşturur. ToIstoy

Kibir bele bağlanan taş gibidir, onunla ne yüzülür, ne de uçulur. Hacı Bayram Veli

Beğendiğiniz yazıları lütfen dostlarınız ile paylaşınız.

Saygılarımla
Fikret GUZELLER