• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Ana Sayfaya Dönüş

En Çok Okunan Yazılarım

Güncel 

Yazılarım

Yorumlar

İletişim

Rekabet İstihbaratı Eğitimi


(gtag.js)
Anadolu insanı, istihbarat kelimesini görünce nedense bir korku duyuyor. Batıda ise Intelligence, istihbarat anlamında kullanılırken, aynı zamanda zeka anlamına geliyor.

Biz istihbaratı ispiyonculuk, muhbirlik gibi görürken, bir başka kültür İSTİHBARATI bilgi edinmenin yolu olarak görüyor.

Bu temel kültür farkı nedeni ile yöneticilerimiz eğitimin adını duyunca geri adım atıyorlar.
 
Türkiye İnovasyon haftasında katılımcı olarak bulundum, İnovasyon yapmak için BİLGİ gereklidir, vurgusu yapıldı. fakat bilginin hangi bilgiye ihtiyaç duyulduğu, Kimin, nasıl elde edileceği, nasıl süzüleceği, kullanıma hazır hale getirileceği ve kimin kullanacağı, bilginin nasıl paylaşılacağı konusu hiç gündeme gelmedi.

Bilgiye nasıl ulaşacağımızı  bilmiyoruz ve bilgiyi kullanarak inovasyon yapmayı veya yeni müşteriler bulmayı hedefliyoruz, NE TEZAT
 
Ahmet'in annesi hasta olmuş, yıllardır yatıyormuş, Bir gün karşılaştığı bir dostu, annenin derdine çare bulunmuş, varmış bir çare demiş .

Ahmet nerede, kimde, nasıl bulurum, nasıl alırım, kaç para, nasıl kullanırım demiş.. Arkadaşı orasını bilmem demiş. 

İnovasyon yapacağım, rekabet edeceğim, yeni ürün yapacağım derken, Ahmet'in annesinin durumunu hatıra geliyor..

Üretim için rekabet için dünyada bilgi var, peki derman gibi onu kim bulacak nasıl nerede...İşte istihbaratın hayata taşınması budur.
 
ÇİN için taklitçi diyoruz, taklit için bilgiye nasıl ulaşıyor sorusunu da kendimize sormuyoruz?

Taklit ettiğini kime, kaçtan satacağını biliyor, yenilikleri nasıl yapıyor, piyasa talebini nasıl okuyor, bilgiye nasıl ulaştığı ise düşünmediğimiz unsurlar değil midir?

Stratejik yönetimden bahsederken, rakiplerin analizini nasıl yaptığımız, hangi bilgileri kullandığımız ise soru işaretleri taşıyor.
 
Yönetici karar süreçlerinde genelde kendi tecrübe ve birikimine göre tahminle karar veriyor ve risk alıyor. Yönetici, Bilgiye ulaşsa daha net çabuk ve doğru karar vererek, üretimde, tasarımda, yatırımda avantaj sağlayacak. Kör karar verirken (bilgi olmadan), yönetimde karar riskini yönetici tamamen üstüne alıyor.

Peki Bu Amerika'da Nasıl; Amerika'da stratejik yönetimde şirket yöneticilerinin karar süreçlerinde kullanılmak üzer şirketlerin %70 inde rekabet istihbarat faaliyeti var.

Bu değişim 1999 yılında Procter and Gamble firmasının eski CEO su J. PEPPER tarafından başlatıldı. Birim öncelikle üst yönetime karar süreçlerinde ihtiyaç duydukları veri ve bilgi akışını sağlıyordu.
 
Yıllardır, ihracatı artırmak, müşteri bulmak yeni ürün üretmek için uğraşıyoruz ancak çok yavaş ilerliyoruz. Çünkü bilgiye zor ulaşıyoruz, Bilgiye ulaşma çabası yöneticilerin kişisel beceri ve çabalarına kalmış durumda...
 
"Düşmanı ve kendinizi iyi biliyorsanız, yüzlerce savaşa bile girseniz sonuçtan emin olabilirsiniz.

Kendinizi bilip, düşmanı bilmiyorsanız, kazanacağınız her zafere karşın yenilgi ile de karşılaşabilirsiniz.

Ne kendinizi ne de düşmanı biliyorsanız, sizin için gireceğiniz her savaşta yenilgi kaçınılmazdır. "(Sun Tzu, The Art of War, 511 M:Ö)

Eğer rakiplerini tanımıyor ve bilmiyorsanız dış veya iç piyasada onları yenmeyi başaramazsınız, belki de savaşı kaybedersiniz.
 
Milli savunma üniversitesinde Rekabet istihbaratı ve rakip analizi dersini geçen sene verdim.

Bu konunun öncülerindenim, Muhtemelen konu ile ilk defa karşılaşıyor olabilirsiniz.
 
Rekabet İstihbaratı hakkında daha geniş bilgi ve içeriğe  web sayfamdan ulaşabilirsiniz. 


Bu program öncelikle üst düzey yöneticiler ve şirket sahipleri içindir, Çünkü değişim ve benimseme en üst düzeyde başlamalıdır.

Bu nedenle eğitime öncelikle üst düzey yöneticilerin katılıp, konuyu benimsemeleri ve kendi şirketlerinin ihtiyaçlarına göre istihbarat yapısını ve bilgi akışını sağlaması gereklidir. İlk adımı üst yönetimle attıktan sonra eğitim ve yapılanmayı şirketlerde yapmak çok daha doğru yaklaşımdır.
 
Bununla birlikte şirket yönetim kademesinin katılacağı eğitim veya workshop çalışması ile şirket bünyesinde rekabet istihbaratı konusunda farkındalık yaratarak ilk adımı atmış oluruz.
 
Ben iletişimde sesin verdiği samimi duygunun etkili olduğu inancında olanlardanım.

Arzu ederseniz, Lütfen sorularınız için arayınız.